Probabil ati aflat, o firma din Onesti a fost nationalizata. Nu chiar prin procedeul facut celebru de comunisti in 1949, ci printr-un artificiu. Cert este ca UTON a redevenit de stat. Ce-i drept, momentul nu este chiar cel mai bun, din punct de vedere politic, insa, situatia merita analizata.
Nu consider ca Statul trebuie sa se retraga total din economie. In definitiv, piata perfecta exista numai in manuale si in imaginatia unor economisti; realitatea ne loveste, insa, in plex si ne arata ca niciodata nu va exista “mâna invizibila” clamata de Adam Smith care sa aranjeze lucrurile. Pentru ca, de fiecare data, se va gasi macar o companie care sa nu respecte regulile si care sa plateasca o mita pentru a obtine un avantaj, care sa incerce o intelegere anti-concurentiala si asa mai departe. Cel mai bun exemplu il avem la noi in tara, unde vedem la tot pasul monopoluri si oligopoluri, carteluri care se inteleg sa tina preturile sus, practic concurenta fiind aproape inexistenta.
Ce poate face cetateanul in fata unor companii care se inteleg intre ele asupra pretului unui produs sau serviciu? Nimic. Dar daca ar exista o companie de stat care ar sparge aceasta intelegere si ar oferi produsul la un pret corect, silindu-i pe concurentii privati sa coboare si ei preturile?
Stiu, ideea asta suna a erezie, mai ales pentru adeptii economistilor neoclasici, insa, hai sa privim unde ne-a adus disparitia implicarii statului in economie: combinatele chimice s-au inchis, industria farmaceutica dicteaza preturile, pretul benzinei stie doar sa creasca si nu mai da inapoi desi pretul petrolului e la nivele absolut ridicole.
Revenind la ideea implicarii Statului in economie, e interesant ca programul de revigorare industriala a Marii Britanii, propus de premierul Theresa May, contine multe astfel de interventii. Scopul este de a sprijini industriile competitive ale tarii, concomitent cu pastrarea si cresterea numarului de locuri de munca.
De ce nu ar merge o astfel de idee si la noi? Mai ales ca, tot in Anglia, firme cu probleme au fost nationalizate, aduse pe linia de plutire si, apoi, reprivatizate. Daca UTON asigura locuri de munca si are comenzi, de ce sa nu fie ajutata de stat sa-si revina? Cunoastem, insa, povestea RAFO, care, ajunsa intr-o situatie critica, a avut, la un moment-dat, nevoie de ajutorul statului. Care trebuia doar sa nu-i ceara TVA la intrarea unui transport de petrol ci sa-l incaseze dupa ce firma si-ar fi vândut produsul. Si statul nu a vrut sa miste un deget.