22 ianuarie 2025

Postul Adormirii Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi parcurg între 1-15 august Postul Adormirii Maicii Domnului. Pe durata acestui Post, avem mai multe sărbători, unele în care cinstim Sfinți români, cum ar fi: Sfântul Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul pe 5 august şi Sfânta Teodora de la Sihla pe 7 august, dar avem şi un Praznic Împărătesc, adică sărbătoare în care cinstim un eveniment din viața Dumnezeului nostru, Mantuitorul Iisus Hristos: Schimbarea la Față pe Muntele Tabor.
Potrivit relatărilor Sfinților Evangheliști, Domnul Iisus ia cu Sine trei dintre ucenici: pe Petru ca fiind cel mai vârstnic, pe Ioan – cel mai tânăr şi pe Iacov – primul dintre apostoli care avea să fie martirizat şi urcă într-un loc mai înalt din ținutul Galileii numit Tabor. Acolo, stând Iisus la rugăciune, ucenicii văd cum fața Lui devine mai strălucitoare decât soarele şi hainele Sale mai albe ca lumina şi aud un glas din ceruri zicând : “Acesta este Fiul Meu Cel iubit în Care am binevoit; pe Acesta să-L ascultați” – conform Matei 17,5 – Glasul Tatălui din Ceruri.
Muntele a fost învăluit într-un nor, nor care să ştiți până în zilele noastre coboară pe Tabor la 6 august în timpul slujbei având o culoare gălbuie, iar ucenicii L-au văzut pe Mântuitorul Iisus stând de vorbă cu Moise şi Ilie – personaje biblice, Drepți ai Vechiului Testament care veniseră din Ceruri.
Ce înțelegem noi din acest fapt? De ce au venit din Ceruri Moise şi Ilie şi nu au venit alți Drepți ai Vechiului Testament? Au venit pe Tabor Moise şi Ilie ca noi să înțelegem că Noul Testament
este o continuare, o împlinire, o desăvârşire a Legii Vechi.
Mântuitorul a venit pe Pământ, S-a înnomenit, devenind om, Dumnezeu fiind, ca să desăvârșească Legea dată de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai şi totodată a propăvăduit cu aceeaşi râvnă și dăruire pe Dumnezeu din Ceruri, ca odinioară Ilie.
Totodată este o dovedire fără dubii, fără tăgadă, că există viața veşnică. Dacă nu ar exista viață de după moarte, ne întrebăm atunci de unde au venit Moise şi Ilie, personalități care au trăit cu sute si mii de ani înainte de venirea Mântuitorului Iisus Hristos pe Pământ.
De remarcat la această minune a Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, adică a arătării Dumnezeirii Sale, este şi stare de exaltare sufletească, stare de bine, care i-a cuprins pe Apostoli : Petru exlamând : “Doamne, bine este sa fim noi aici !”
Doamne Dumnezeul nostru, fii şi cu noi în toate zilele vieții noastre !

Pr. Radu Florin Grigoraș, Parohia Măgura, Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img