18 noiembrie 2024

Posta bacauana in file de istorie filatelica

Filatelistul si colectionarul bacauan Ioan Catana, vicepresedinte al Federatiei Filatelice Române, a publicat in numarul XLIV (44), de anul trecut, al revistei Carpica, editata de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, din Bacau, un inedit studiu privind istoria serviciilor postale in tinutul Bacaului, sub titlul „Bacau, file de istorie filatelica si postala”.

Cele opt pagini de text sunt completate de 18 reproduceri de documente ale vremii din istoria postei bacauane, a unor sampile folosite in secolele trecute, a primelor marci postale, intre care si celebrele Cap de Bour, care apar de regula pe scrisori expediate in acei ani. Acestea sunt urmate de reproduceri dupa un exponat prezentat de acelasi autor in diferite manifestari de gen ale filateliei nationale si internationale, in care apar din nou modele de stampile ale postei, marci postale si scrisori francate si expediate din sau spre Bacau, intre destinatari sau expeditori fiind si cunoscute personalitati marcante ale vremii, precum Constantin Rosetti Tescanu sau Anastazi Panu, revolutionar la 1848 si ministru si sustinator al Unirtii Principatelor.



Posta din Bacau apare documentar la 24 octombrie 1741 – aflam din studiul filatelistlui Ioan Catana -, dar inceputurile serviciilor postale in Moldova sunt din vremea domnitorului Stefan cel Mare. Primele documente pastrate arata si locul in care era construita Posta Bacau, in „Mahalaua calicimii”, la marginea de nord a târgului. O strada de acolo s-a si numit, ulterior, Ulita Postei, iar cartierul era Mahalaua Postei, dupa care s-a numit Câmpul Postei.

Trasee postale (1846 – 1854) in tinutul Bacaului, stampile si marcu Cap de Bour din prima serie ajunsa in Bacau – publicate in studiul din Carpica XLIV
Trasee postale (1846 – 1854) in tinutul Bacaului, stampile si marcu Cap de Bour din prima serie ajunsa in Bacau – publicate in studiul din Carpica XLIV

Trimiterile postale din Bacau au avut si unele particularitati, evidentiate in studiu, care apar in felul in care erau francate scrisorile, prin elementele inscrise pe stampile etc. N-au lipsit nici neregulile in efectuarea serviciului postal, urmate de pedepsirea celor vinovati.
Una dintre trimiterile postale din Bacau, francata cu marci Cap de Bour, este considerata a fi o mare valoare a filateliei mondiale si se afla in Muzeul Filatelic din Bonn.

Studiul din revista Carpica are, este precedat, sub semnatura aceluiasi autor,de alte doua prezente pe aceeasi tema, una publicistica, prin lucrarea „Bacau, file de istorie filatelica si postala” (partea I, anul 2000) si exponatul filatelic in limba engleza, citat mai sus, „Romania, Bacau – postal history pages”.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014