Starea vremii din acest an – spun fermierii băcăuani – a afectat mult culturile de rapiță. Cei care făceau în alți și 4.000 de kilograme la hectar, acum au ajuns la numai 1.300.
„Lângă mine – spune Daniel Ciobanu, fermier din zona Dămienești și președinte al Asociației Județene a Producătorilor Agricoli – am un cultivator care e pasionat și are și teren propice pentru rapiță. Ajungea și la 4.500 kg la hectar, dar acum abia la 1.500-2.000. Și nici prețurile nu sunt grozave”.
Fermierii vor, de acum, să vadă starea grâului. „Stăm cu emoție – mai spune Daniel Ciobanu. O parte din cultură s-a îmbolnăvit datorită vremii din luna martie. Nu i-am făcut nici tratament adecvat, pentru că nu am mai avut asemenea experiențe până acum, să tratăm cultura când încă nu e răsărită planta. Iar ce a fost răsărit din cultura de toamnă s-a cam pierdut. Nu vor fi producții record în acest an, dacă ajungem la 5.000-5.500 kg. Însă auzim și de alte producții, de exemplu la orz, pe la Galați, orzul răsărit în primăvară a dat 3.300 kg. Pe la Teleorman orzul răsărit din toamnă a dat 5.800 kg”.
Estimările făcute în agricultura României din acest an dau producții record. Băcăuanii cred însă că acestea sunt cam grăbite. Condițiile agrometeorologice s-au schimbat, a plouat mult și nu a fost rău, dar de acum cultivatorii își cam doresc ceva caniculă, să se coacă toate culturile. Starea de acum face bine la porumb, la care fermierii au speranțe mai mari. Lanurile sunt mari, frumoase.
Plantele au început să lege și în zona noastră de cultură și e bine, pentru că dacă se prelungește legatul nu se mai coc boabele cum trebuie, iar în toamnă ar trebui uscate artificial. Legatul la porumb trebuia să aibă loc în a treia decadă alunii iunie, dar semănatul s-a făcut cam târziu. Nici în sud nu sunt culturi mult înaintate în vegetație față de ale noastre.
„Ploile care au fost – a mai precizat Daniel Ciobanu – ne-au cam făcut pagube, băltiri, șiroiri, dar nu mai spunem nimic, suntem mulțumiți că în acest an am avut, totuși apă. Știu, însă, că sunt zone prin țară în care nu a plouat atât de mult și duc lipsă de apă”.