18 octombrie 2024
EvenimentPorti deschise in instante

Porti deschise in instante

Usile Tribunalului Bacau, Judecatoriei Bacau, Curtii de Apel Bacau si ale parchetelor bacauane au fost deschise pentru public, pe 25 octombrie, cu ocazia sarbatoririi “Zilei Europene a Justitiei Civile”. Evenimentul a avut ca scop asigurarea transparentei care sa permita cetatenilor crearea unei imagini reale asupra conditiilor de munca ale magistratilor, asupra etapelor pe care le parcurge un dosar pâna sa fie solutionat, stabilirea unei relatii de incredere intre cei care infaptuiesc actul de justitie, respectiv magistratii, si beneficiarii acestuia – justitiabilii. Incepând cu ora 10.00 si pâna la ora 15.00, vizitatorilor li s-a asigurat accesul in incinta sediului instantelor si a parchetelor pentru a vedea cum se desfasoara activitatea, cum arata o sala de instanta, biblioteca, arhiva, registratura, sala de sedinte, compartimentul IT sau sala de consiliu. “Prin astfel de actiuni le dam posibilitatea celor interesati sa vada care sunt conditiile efective in care lucram, ce presupune munca noastra, ce implica tot ceea ce facem”, a explicat procuror Camelia Elisei – Parchetul de pe lânga Curtea de Apel.

Curiozitatea tinerilor



Vizitatorilor le-au fost prezentate compartimentele instantei si activitatea specifica acestora, li s-au pus la dispozitie Ghiduri de orientare pentru justitiabili. Printre cei care au calcat pragul institutiei s-au numarat si elevii de la diferite unitati scolare bacauane. Si la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel, vizitatorii au vizitat sala de audieri, au facut cunostinta cu procurorii de caz si presedintele Parchetului. Printre ei si liceenii de la colegiile din oras. “Eu chiar vreau sa urmez o cariera in domeniu, asa ca sunt bucuroasa ca am sansa sa vad cum se lucreaza intr-un parchet sau intr-o instanta. Ma atrage munca de procuror. Cred ca este o meserie bine cotata si de viitor”, ne-a precizat Simona Chiriches, eleva in clasa a X-a. “Nu-mi doresc neaparat o cariera in magistratura, dar am fost curioasa sa vad si cum e in acest domeniu. E frumos, e o meserie interesanta”, a adaugat si Fidiana Peter. “Eu am ales deja informatica, pentru ca viata de procuror mi se pare mult prea complicata, cu prea multe riscuri”, a fost si parerea lui Andrei Coson.

Vizite care schimba optiuni

De altfel, aceste vizite chiar impresioneaza elevii, unii dintre ei optând pentru profesia de procuror sau judecator in urma unor astfel de discutii cu cei in domeniu. “Noi suntem permanet interesati de orientarea profesionala a elevilor, indiferent de diciplinele pe care le predam la clasa. Am elevi care chiar vor sa urmeze Academia de Politie sau Facultatea de Drept, iar prin aceste vizite in instante si la parchete am avut surprinderea sa constat ca unii chiar si-au schimbat optiunile in favoarea acestor meserii. E bine sa stie ce ii asteapta dupa ce termin studiile”, a aratat si Adriana Rusu, profesor de limba si literatura româna la Colegiul National “Ferdinand I” Bacau. Accesul in institutii a fost permis numai in baza actului de identitate si realizat astfel incât activitatile curente ale instantei sa nu fie perturbate.
Roxana Neagu

Viata bate filmul si la Parchet

În premiera, Parchetul de pe lânga Judecatoria Buhusi a „deschis portile” si altfel, festiv, oferind celor interesati posibilitatea de a afla informatii de interes public despre activitatea institutiei, precum si prilejul de a vizita spatii cu relevanta, dar fara a perturba activitatea. Interesanta, incitanta chiar, a fost si întâlnirea primului procuror, Daniel Paul Moglan, cu un grup de liceeni care vizeaza apropierea de profesii ca avocat, procuror, judecator, notar. Invitatii au intrat în culisele… teoretice ale relatiilor dintre Parchet, pe de o parte, Politie, Judecatorie si Tribunal, pe de alta parte. Cele 900 de dosare penale aflate pe rolul Parchetului buhusean în acest an li s-au parut invitatilor neavizati a fi multe. Acestea vizeaza mai ales infractiuni contra integritatii corporale, patrimoniului si familiei, infractiuni silvice si rutiere, contrabanda cu tigari, dar si infractiuni care privesc viata sexuala. Cartierul „NATO” ramâne fruntas pe „ramura” la iesirile din decorul comportamentului legal. Nici cele opt propuneri de arestare preventiva formulate de Parchet în acest an nu li s-au parut putine, dat fiind faptul ca numarul acestora este dublu fata de anul trecut. Totusi, prim-procurorul Daniel Paul Moglan a precizat ca „zona Buhusi are o infractionalitate marunta, în limite acceptabile, controlabile; aceasta nu vizeaza infractiuni de mare violenta”. Liceenii au încercat sa afle care sunt dezavantajele profesiilor de procuror, avocat, judecator… „Stresul, renuntarea la bucuriile timpului liber, contactul direct si cu persoanele cele mai dificile ale societatii, munca în regim de zi-noapte, uneori…”, a spus prim-procurorul Daniel Paul Moglan, care a adaugat: „Roba de avocat, procuror sau judecator este frumoasa, poate aminti de filmele americane, dar si aici, viata bate filmul… Aceste profesii au multe privatiuni, implica o mare responsabilitate”. Iata ce ne-au spus si beneficiarii initiativei „portilor deschise”… Roxana Cociorva: „A fost captivant, datorita faptului ca am priceput care este esenta fenomenului juridic, a zonei de interes de care se leaga sperantele mele”. Ramona Iliescu: „Am beneficiat de un excelent rezumat a ceea ce înseamna domeniul juridic nu doar în teorie, ci si în practica. Ca viitor avocat, mai doresc asemenea întâlniri”.
Ion Fercu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img