In februarie, finantistii anuntau ca, pentru a ramâne în continuare neplatitor de accize, consumatorul casnic ar fi trebuit sa notifice autoritatea vamala pe raza careia îsi are domiciliul.
Documentul trebuia avizat de institutia cu pricina si expediat furnizorului de gaze, care, la rândul sau, urma sa emita facturi fara accize. Masura ar fi creat haos pe la vama si la furnizorii de gaze, care ar fi trebuit gestioneze un numar imens de documente.
Realizând la timp enormitatea, Ministerul Finantelor repara greseala, anuntând scutirea din oficiu a populatiei de la plata accizelor la gazele naturale. Daca nu ar fi intervenit aceasta modificare, bacauanii ar fi trebuit sa se deplaseze la Biroul Vamal Bacau pentru a solicita scutirea de accize, intrucât utilizeaza gazul metan numai in scop necomercial.
Demersul la vama trebuia facut de toti consumatorii casnici din judet, fie ca locuiesc in Serbanesti, Asau sau Oituz. Astfel, pentru a scapa de acciza, ei erau nevoiti sa se deplaseze la sediul administratiei fiscale de care apartin unde depuneau notificarea la biroul vamal.
Dupa aceea, notificarea trebuia sa ajunga la sediul E.On de pe strada Stefan cel Mare. Prin urmare, începând din 1 aprilie 2014, cu exceptia consumatorilor casnici, toti ceilalti utilizatori de gaz natural trebuie sa depuna o notificare la autoritatea vamala teritoriala pentru a putea beneficia de scutire directa de accize pentru gazul natural utilizat in scopurile scutite de la plata accizelor (altele decât comerciale).
„Utilizatorii care pot beneficia de scutirea mentionata, daca depun notificarea, sunt organizatiile de caritate, spitalele, sanatoriile, azilurile de batrâni, orfelinatele si alte institutii de asistenta sociala, institutii de învatamânt si lacasuri de cult.”
– Liana Vasiliu, purtator de cuvânt la Directia Regionala Vamala Iasi
La nivel national, exista 3 milioane de consumatori casnici. Potrivit legislatiei fiscale, nivelul accizelor pentru gazul natural utilizat în scop necomercial este de 0,32 euro/GJ. Or, la un consum de circa 1.000 kWh, accizele care ar trebui platite de casnici ar fi fost de aproximativ un euro, însemnând cinci lei. Astfel, la o factura de 150 de lei, acciza ar fi fost de 5 lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.