26 decembrie 2024

POP-ROCK ROMÂNESC – Loredana

Loredana este una dintre artistele de top ale României, cariera ei, începută în adolescență, înregistrând succes după succes. Mereu inventivă, mereu în căutarea unor noi transformări de imagine, Loredana reușește să surprindă la fiecare apariție, indiferent că o face prin genurile muzicale abordate sau prin imaginația cu care își concepe ținutele, show-urile, coregrafia, mesajul pieselor.

Născută la 10 iunie 1970, la Onești, județul Bacău, Loredana Groza a început să cânte de la vârsta de 3 ani, pasiunea sa continuând în timpul școlii primare și al liceului. A studiat vioara timp de 8 ani și a urmat cursuri de balet.



Când vorbește despre copilărie, Loredana este nostalgică și duce dorul vremurilor frumoase, al vacanțelor la țară.

Copy-of-Lori-3”Am avut o copilărie superbă — petrecută la Onești și în satul bunicilor, aflat în aceeași zonă — o copilărie în care am făcut tot ce mi-am dorit, mai puțin orele de vioară, care m-au terorizat vreme de opt ani. Eram un copil foarte activ, mergeam în tabere, eram un spirit foarte curios. Asta m-a ajutat să-mi deschid orizontul, să fiu mai comunicativă. Tot timpul îmi revin amintiri din copilărie. Mi-erau dragi vacanțele la țară, la bunici, mi-erau dragi serbările de sfârșit de an, le țin minte și acum — mă amețeau emoțiile și mă copleșea mândria că eram tot timpul premiantă”, mărturisea Loredana într-un interviu.

La nici 14 ani, a câștigat Premiul I la Festivalul regional ”Retorta de cristal” (1984), iar la un concurs național, la Focșani, a fost remarcată de Dumitru Moroșanu și Jolt Kerestely, care au chemat-o la București să participe la preselecția concursului ”Steaua fără nume”, deși vârsta minimă acceptată prin regulament era de 17 ani. Pentru a putea participa la acest concurs a fost nevoită să nu-și spună vârsta (având atunci doar 14 ani). A câștigat ”Steaua fără nume” în toate fazele, ultima etapă fiind în 1986.

Mamaia, rampa de lansare

La 16 ani, în 1986, a participat pentru prima oară la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, unde a câștigat Marele Premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: ”Mă întreb ce să fac?” de Marius Țeicu și ”Despre dragoste” de Dan Beizadea. În următoarea perioadă, Marius Țeicu i-a încredințat spre interpretare melodiile ”Când iubești”, ”Să nu-mi spui bun rămas”, ”Nu pot trăi fără dor”, ”Cine crede în iubire?”, toate devenind șlagăre de succes.

Aparițiile la emisiunile la Radio și la Televiziunea Română au devenit tot mai frecvente, a început seria înregistrărilor la Radio și Electrecord. Până în 1990 a imprimat aproximativ 100 de piese care aparțin unor compozitori precum: Marius Țeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Dani Constantin, Alexandru Simu, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Mihai Grigoriu, Octav Firulescu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ș.a. În această perioadă (1986-1989), popularitatea Loredanei a crescut în special datorită concertelor și turneelor prin țară, în fiecare zi concertând în cel puțin trei spectacole, uneori și mai multe, iar vara susținând concerte maraton (câte opt pe seară) în diferite localități. Tot în perioada 1986-1989 a fost prezentă pe un număr mare de compilații apărute la Casa de discuri Electrecord. De asemenea, a participat la edițiile anuale ale Festivalului melodiilor de la București.

La concursul ”Melodii ’86” a participat cu piesele ”Mă întreb ce să fac?” și ”Despre dragoste”. În ultima seară a concursului, Loredana a susținut un recital. În acest an, Loredana a lansat șlagărele: ”Alege drumul” (Dani Constantin), ”Pentru iubirea ta” și ”De n-ar fi iubirile” (Jolt Kerestely).

Seria turneelor în afara țării a început în 1987, în Israel, unde a avut peste 20 de concerte. La a doua ediție a Concursul bianual de Muzică de dans pentru tineret de la Costinești, unde a avut un succes neașteptat cu piesa ”Nu pot să cred” (Alexandru Simu), a fost remarcată de celebrul compozitor Adrian Enescu, care i-a încredințat piesa ”O inimă de 16 ani”, devenind în scurt timp un șlagăr de mare succes. Pentru această piesă a fost realizat și primul videoclip din cariera Loredanei, regizat și filmat de Cătălin Cățoiu. ”Îți citesc în ochi”, ”Măcar o clipă”, ”Tu și eu” și ”Să-ți spun adio”, compuse tot de Adrian Enescu, sunt alte patru mari șlagăre ale Loredanei lansate în 1987. În același an, a înregistrat împreună cu Dida Drăgan, Aura Urziceanu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiță melodia ”Voi, oameni de mâine” (muzica Anton Șuteu).

‘Buna seara, iubito!”

Adrian Enescu i-a propus Loredanei realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu. Așa s-a născut albumul ”Bună seara, iubito!”, înregistrat în 1987 și apărut în 1988 la casa de discuri Electrecord. În 1988 a fost lansată piesa ”Bună seara, iubito!”, în duet cu Ion Caramitru, care a avut un succes cu mult peste așteptări și este considerat cel mai celebru șlagăr al Loredanei. Albumul s-a vândut într-un tiraj uriaș pentru acele timpuri — peste 1 milion de exemplare.

În același an Loredana a efectuat turnee în Germania, Bulgaria, Polonia și a participat la Festivalul de la Mamaia ’88, obținând premiu la secțiunea creație. Artista a fost prezentă pe albumul lui Mihai Pocorschi cu piesa ”Pentru voi” (muzică și text Mihai Pocorschi) cântată cu Mihai Pocorschi, Doina Matei, Ioan Luchian Mihalea și Grupul Song.

Anul 1989 este încă un an de succes pentru Loredana, care lansează noi piese compuse de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu — ”Un buchet de trandafiri”, ”Zăpada palmei tale”, ”Iubirea, cartea mea de oftat”, ”Scrisoare simplă”. A efectuat turnee în Germania și Coreea de Nord. În Germania a concertat o săptămână, la un Festival de Muzică Etno, unde a interpretat piese din repertoriul său, dar și cântece tradiționale românești. Acesta a fost mobilul care l-a determinat pe Adrian Enescu să înceapă realizarea unor prelucrări de muzică lăutărească, prima dintre ele fiind ”Cip-cirip”, care s-a bucurat de succes în Germania.

La începutul lunii decembrie 1989, a apărut al doilea album al Loredanei în colaborare cu Adrian Enescu și Lucian Avramescu — ”Un buchet de trandafiri”, care repetă succesul primului album.

Concerte de succes în afara țării

Începând din 1990, Loredana a hotărât să-și încerce norocul și în alte țări. În Marea Britanie, la Londra, a susținut un concert memorabil la Palladium Hall, alături de The Drifters, Tom Jones, și alte nume celebre. Cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal Italia ’90, Loredana a plecat în Italia unde a colaborat la show-uri realizate de Raiuno, Raidue, Raitre, Canale 5, a susținut peste 100 de concerte din Sicilia și până în Nordul Italiei. A realizat cântece cu Cristiano Malgioglio, a cântat alături de Rita Pavone și Tedi Reno.

În 1992 a câștigat Premiul I la secțiunea Șlagăre a Festivalului de la Mamaia cu piesa lui Marius Țeicu ”Ce va fi cu iubirea mea?”.

loredana-cum-se-naste-o-diva-fotografii-din-copilarie_6În 1993 începe colaborarea cu Direcția 5, alături de care lucreză la un nou album, ”Atitudine”. Tot în 1993 debutează în cinematografie, cu ”A doua cădere a Constantinopolului” (regia Mircea Mureșan), apoi pleacă într-un turneu de două luni în Canada și SUA.

În iulie 1994 a fost lansat albumul ”Atitudine”, un stil cu totul diferit de ceea ce cântase până atunci Loredana. Multe dintre piesele de pe album se bucură de succes — ”Lili și puștiul”, ”O fată singură-n noapte”, ”Nu adio”, ”Exit-stage”, ”Iar”. Atunci Loredana a început să se implice din ce în ce mai mult în partea de creație a pieselor și a textelor, versurile albumului ”Atitudine” purtând semnătura Loredanei. În vara aceluiași an Loredana joacă alături de George Mihăiță, Tamara Buciuceanu Botez și mulți alții în filmul ”Paradisul în direct” (regia Cornel Diaconu). În toamnă participă la Festivalul Cerbul de aur de la Brașov și filmează videoclipul piesei ”O fată singură-n noapte”.

Împreună cu Direcția 5

În 1995 a susținut alături de Direcția 5 concerte live în toată țara. Împreună au participat la Festivalul de la Mamaia cu ”O fată singură-n noapte” care obține Premiul la secțiunea șlagăre. În același an a lansat un nou album în colaborare cu Direcția 5: ”Născută toamna”, urmat de un alt turneu prin țară. În 1996 a susținut un recital la Festivalul de la Mamaia, împreună cu Direcția 5 și lansează un nou album cu trupa — ”Tomilio” — album pentru care a primit Discul de Aur decernat de Electrecord. În 1997-1998, Loredana și Direcția 5 lansează șlagărele ”Cine te crezi?”, ”Ploi”, ”Doar ea”, ”Fără tine”. și filmează videoclipuri pentru piesele ”Nu-mi pasă” și ”Genul meu”.

A urmat un concert unplugged la Teatrul Național și altul la Festivalul de la Mamaia, unde, în ciuda ploii torențiale din seara recitalului, spectatorii au dansat și cântat șlagărele Loredanei.

Colaborări hip-hop

1998 a fost anul în care Loredana a lansat, în luna decembrie, maxi-single-ul ”Lumea e a mea” înregistrat cu B.U.G. Mafia, piesa care dă titlul acestui single având un succes fantastic. Anul 1999 aduce un nou EP care va însemna pentru Loredana un nou succes: ”Aromaroma”. La acest album Loredana a lucrat cu Marijuana, Sișu și Puya.

Pe 10 iunie, cu prilejul lansării albumului ”Aromaroma” (care a avut loc de ziua ei de naștere), Loredana a susținut concertul ICoTOPIAti. Ea a câștigat Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România și al criticilor muzicali. În 2000 Loredana a colaborat cu formața Șuie Paparude, fiind invitată să cânte două piese de pe albumul ”Urban”.

Reîntâlnire cu Adrian Enescu pentru ”Diva Inamorata”

După 10 ani, Loredana a reînndat colaborarea cu Adrian Enescu, care semnează partea de creație a noului album al Loredanei, ”Diva Inamorata”. Albumul conține patru cântece noi (care sunt redate folosind teme muzicale clasice: opera ”Turandot” de Puccini, Simfonia a 9-a de Dvorjak, ”Lacul lebedelor” al lui Ceaikovski și lucrarea ”Variațiuni pe o temă de Paganini”, semnată de Rahmaninov) și câteva remix-uri ale unor șlagăre mai vechi ale Loredanei, inclusiv ”Bună seara, iubito!”

”Pentru ‘Bună seara, iubito!’ s-au pus pe acest album patru remixuri, pentru a preciza mai exact ce a însemnat această fantastică piesă pentru cariera mea”, declara atunci Loredana.

loredana-groza

”Jocul” cu diferite stiluri muzicale

Începând din 2001, Loredana se ”joacă” în albumele sale abordând diferite stiluri muzicale și se reinventează de la an la an. De la prelucrări de piese lăutărești la balade, de la muzică populară la piese cu influențe romanes, de la compoziții proprii la piese create de compozitori în vogă, Loredana a reușit să surprindă cu fiecare nou album, la mare parte din ele colaborând cu ”Banda Agurida” — ”Agurida” (2001), ”Zaraza, vânzătoarea de plăceri” (2002), ”Fata cu șosete de diamant” (2003), ”Zig Zagga Extravaganza” (2004) — Premiul Radio România pentru cel mai bun album—, ”Jamparalele” ( 2006) — Discul de Aur—, ”My Love” (2007), ”Nana nanino” (2007), ” Șatra în apus” (2007), ”Sundance” (2009), ”Iubi Land” (2010), ”Apa” (2012).

Albumul ”Nana Nanino” a pornit de la niște înregistrări acapella ale Loredanei făcute când avea doar 3 ani. Artista le-a regăsit și a realizat duete unice cu Lori mică și Loredana de acum.

Albumul ”Jamparalele” este un album cu muzică de dans din toată zona balcanică, pornind de la un ritm comun acestor locuri: jamparaua. Cântecele tradiționale oltenești, sârbești, lăutărești se mixează cu ritmuri house, breakbeat, rock, mambo, rithm and blues.

‘Muzical, nu aș putea să spun că mă situez într-o anumită zonă; experimentez acum mai multe genuri muzicale, așa simt acum nevoia să cânt. Mi se pare mult prea strict, prea rigid, să cânt la fel timp de 20 de ani, fără a schimba nimic în stilul meu. Și atunci, vreau să trec prin cât mai multe stări muzicale. Nu știu dacă îmi vine bine sau nu, asta e ca și cum aș proba o rochie: nu mă interesează neapărat să fie la modă, ci să mă simt eu bine în această rochie. Iar muzica este pentru mine singurul mod prin care pot să găsesc cheia spre sufletele celorlalți”, explica artista, într-un interviu, trecerile sale de la un gen muzical la altul.

Referindu-se la piesele de inspirație folclorică sau prelucrările după melodii lăutărești, ea consideră că misiunea sa, ca artist, este să păstreze identitatea și să nu lase pierdute ”niște cântece extraordinar de frumoase, pe care românii le-au păstorit de atât timp.”

„Cred că românii au nevoie de așa ceva și vor să se regăsească în melodiile astea, mai ales că acum muzica pe care o difuzează radiourile înseamnă aceleași două cuvinte care se repetă la nesfârșit, fără nicio poveste. (…) Îmi doresc să cuceresc lumea cu cântecele românești și cu ritmurile românești, pentru că am văzut cât de fascinați sunt străinii de muzica noastră. Și vreau să duc asta mai departe, pentru că asta e misiunea mea”, spunea artista într-un interviu.

Una dintre înregistrările recente ale Loredanei este ”Nu știu cine ești”, piesă la care a colaborat cu Cornel Ilie.

Anul 2014 se anunță încărcat pentru Loredana. După cele două concerte susținute în București, la Sala Palatului, când a impresionat publicul cu o producție grandioasă și cu un impresionant show live, încărcat de emoție, culoare și magie, Loredana va pleca în turneul național ”Magic — Un turneu de Super Star”, care va cuprinde 15 dintre cele mai importante orașe ale țării.

Turneul se va desfășura în perioada 10 martie — 6 aprilie 2014 și va ajunge în Constanța, Galați, Ploiești, Botoșani, Suceava, Iași, Onești, Bacău, Brașov, Târgu Mureș, Pitești, Cluj Napoca, Oradea, Timișoara, Deva.

loredana

Concertul Loredana va oferi o incursiune muzicală de aproape trei ore prin cariera unei artiste complexe și totale, care abordează toate genurile muzicale cu aceeași strălucire. Playlist-ul concertelor va conține cele mai mari hit-uri ale Loredanei, inclusiv noul single ”Lumea ta”, interpretat împreună cu Carla’s Dreams și lansat la sfârșitul lunii decembrie 2013.

Filmul, o pasiune

De-a lungul anilor Loredana a avut scurte apariții sau roluri principale în multe filme și seriale de televiziune. A început în
cu un rol mic în ”Cuibul de viespi” (1987), au urmat roluri principale în ”A doua cădere a Constantinopolului” (1994) și ”Paradisul în direct (1995). A mai avut roluri mai mici în ”Asphalt tango” (1997), ”Modigliani” (2003), ”Supraviețuitorul” (2008), ”Fire and Ice: Cronica Dragonilor” (2008), ”Minte-mă frumos” (2012).

A jucat în serialele de televiziune ”Lori, Dan și Tanti Mili” (2003), ”Daria, iubirea mea” (2006), ”Inimă de țigan” (2007-2008), ”Regina” (2008-2009), ”Aniela” (2009-2010), ”Moștenirea” (2010), pentru unele interpretând coloana sonoră.

”Iubesc oamenii, sunt fascinată de oameni”

Loredana își iubește publicul și are o relație de prietenie cu fanii. Mereu zâmbitoare, deschisă, sinceră, vorbește cu oricine și îi place să se implice în ajutarea celor mai puțin norocoși, în cauze umanitare, în campanii sociale.

”Sunt fascinată de oameni și voi fi mereu. Pentru mine oamenii sunt o mare sursă de inspirație. (…) Iubesc viața, iubesc oamenii, am învățat să fiu tolerantă, să fiu bună și să privesc întotdeauna cu înțelegere și cu dragoste oamenii din jurul meu”, spune Loredana.

În anul 2011, ea a devenit voluntar al Crucii Roșii, declarând cu emoție și sinceritate: ”Am devenit voluntar al Crucii Roșii Române la Gala 135 de ani de umanitate, când a fost lansat proiectul ‘Asistența la domiciliu pentru vârstnici’. E trist să știi că există atâția bătrâni care nu au pe nimeni, e impresionant să vezi că nu pot ieși din casă și n-are cine să-i ajute”.

Un an mai târziu, în 2012, a fost aleasă ambasador împotriva discriminării, la Marșul Diversității.

De unde are atâta energie pentru a fi și artist adevărat, și om cu suflet mare, și o bună mamă? Loredana crede că poți face orice atâta timp cât e fericită, dăruiește și primește iubire.

”Sunt foarte fericită și îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare clipă pentru tot ceea ce am. Sunt un om norocos și extrem de împlinit. Faptul că primesc atâta iubire este mai mult decât mi-am imaginat vreodată. Am vrut să fiu iubită și asta a fost întotodeauna ‘firul roșu’ din viața mea, să arăt dragoste și să primesc dragoste, și uite că o primesc în fiecare zi, ­ înmiit. Și ce poți să îți dorești mai mult decât asta?”, mărturisea Loredana într-un interviu.AGERPRES



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img