În urma unor controale amănunțite desfășurate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISUJ) Bacău, trei hale din cadrul Pieței Centrale au fost închise temporar.
Este vorba despre hala de brânzeturi, cea de carne și cea de flori, toate operate de municipalitate, care au fost găsite în neregulă din punct de vedere al securității la incendiu.
Inspectorii au descoperit o serie de deficiențe majore care contravin normativelor legale în vigoare, sancționând operatorul economic conform Legii 307/2006 și HGR 915/2015.
Printre principalele nereguli constatate se numără lipsa instalațiilor de detecție, drencere și sprinklere necesare pentru prevenirea incendiilor, un aspect esențial pentru clădirile destinate comerțului.
Clădirea în cauză, cu regim de înălțime subsol, parter și un etaj, funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, ceea ce a atras măsura complementară de oprire a activității. Pe lângă închiderea temporară a halelor, a fost dată o amendă în sumă de 100.000 lei.
Vânzătorii au rămas șocați și în același timp s-au văzut nevoiți să plece acasă. Pentru cât timp? Comercianții spun că nu știu. Unii dintre ei, cu lacrimi amare în ochi, au spus că nu știu cum vor reuși să trăiască în continuare.
Alții sunt de-a dreptul siderați pentru că nu au fost anunțați din timp: „Avem marfă perisabilă. Ce facem acum?”, s-au plâns aceștia preconizând că vor avea pierderi uriașe. Majoritatea dintre ei sunt producători iar în gospodării treaba merge, doar că nu știu ce vor face cu produsele.
Cert este că, deocamdată, nimeni nu are o vorbă pentru ei. Mai mult decât atât, zvonurile, deci nimic oficial, spun că urmează la rând Piața Sud. Oamenii spun că, după știința lor, de vreo trei ani funcționează așa, fără autorizație ISU, dar…
Ce spune ISU
„În perioada 19-28 august a.c, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, prin structura specializată – Inspecția de Prevenire, desfășoară un control de fond la municipiul Bacău.
Printre obiectivele aflate în administrarea municipiului Bacău, supuse controlului, se numără și spațiul cunoscut sub denumirea “Piata Centrală”.
În urma activității de control, inspectorii de prevenire au constatat încălcări grave ale cerinței esențiale securitate la incendiu, printre care amintim:
– o parte din hidranții interiori de incendiu nu sunt dotați cu accesoriile necesare trecerii și refulării apei în caz de incendiu;
– scoaterea din funcțiune ori neasigurarea funcționării la parametri proiectați a instalației de stingere cu apă (hidranți interiori) fără luarea unor măsuri alternative de apărare împotriva incendiilor;
– nu sunt marcate toate căile de evacuare din clădire cu indicatoare de securitate la incendiu standardizate;
– lipsa panoului de înștiințare privind funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu.
Având în vedere aspectele constatate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în conformitate cu legislația în vigoare, atât pentru administratorul amplasamentului, cat și pentru operatorii economici care își desfășurară activitatea în incinta acestuia.
Astfel, în intervalul 26-27 august a.c, inspectorii de prevenire ISU au aplicat sancțiuni pentru:
-un spațiu din clădirea cu funcțiunea de comerț, cu regim de înălțime S+P+1E, fără autorizație de securitate la incendiu respectiv, oprirea a funcționării construcției pentru neechiparea cu instalații de detecție, drencere și sprinklere, precum și amendă în cuantum de 100.000 ron;
-un spațiu din clădirea cu funcțiunea comerț, cu regim de înălțime S+P+1E, fără autorizație de securitate la incendiu, respectiv sancțiunea principală cu avertisment și sancțiunea complementară de oprirea funcționării ori utilizării construcției pentru neechiparea cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu și sisteme/instalații de evacuare a fumului și gazelor fierbinți (desfumare).
Menționăm că, lipsa autorizației de securitate la incendiu nu reprezintă un criteriu care stă la baza măsurii complementare de oprire a funcționării.
Această măsură a fost luată că urmare a cumulului de încălcări grave ale cerinței esențiale de securitate la incendiu. Reamintim faptul că, activitatea noastră să desfășoară în sprijinul cetățenilor, iar scopul acestor măsuri este de a consolida un climat de siguranță pentru fiecare dintre noi”.
De ce abia acum?
Deși normativele invocate de ISU, care reglementează securitatea la incendiu, au fost emise acum aproape două decenii, este surprinzător că abia acum autoritățile au observat lipsa unor sisteme esențiale, precum sprinklerele și detectoarele de fum, în halele din Piața Centrală.
Această întârziere ridică întrebări serioase cu privire la eficiența și frecvența controalelor efectuate de-a lungul anilor. În acest context, băcăuanii sunt acum forțați să se orienteze spre supermarketuri pentru achiziționarea de produse precum carne și brânză, ceea ce ar putea favoriza marile lanțuri de retail în detrimentul micilor comercianți locali.
Situația alimentează speculațiile că închiderea halelor din piață nu ar fi doar o simplă măsură de siguranță, ci ar putea servi și altor interese economice.