* producțiile de mere, un sfert față de un an normal
Anul care se pregătește a se încheia n-a fost deloc favorabil pomiculturii. Și asta mai ales din cauza ploilor care au căzut abundent, cu precădere în perioada când, în mod normal, trebuia să fie mult soare. Acest lucru s-a văzut prin toate livezile cu pomi fructiferi, unde producțiile sunt cam un sfert față de cele din anul trecut.[lock_content]
Pomicultorii vorbesc despre acest an agricol ca fiind unul atipic, unul musonic, în condițiile în care a plouat mai mult ca oricând, mai ales în perioadele când ar fi fost nevoie mai mare de căldură decât de apă. Partea proastă este că, după perioada prelungită caracterizată de precipitații abundente a urmat una de secetă severă.
„Un an… mizerabil, pentru că vremea a fost capricioasă. A plouat mult exact când trebuia să facem tratament împotriva «rapănului» și a «făinării». Din cauza asta, am făcut mai multe tratamente, 19 în loc de 14, crescând cu 5.000 de lei la hectar cheltuielile. Evident, substanțele aplicate au fost ineficiente, pentru că ploile, practic, au «spălat» tratamentele folosite la combaterea bolilor”, a declarat Mitică Popa, proprietarul unei plantații de pomi fructiferi din Itești.
Prin urmare, producțiile au fost în mod cert afectate sub aspectul calității, merele nefiind la fel de spectaculoase astfel încât să atragă clientul în magazine.
Albinele, aliatele pomicultorilor, greu încercate
În plus, și cantitățile au fost serios diminuate, mai ales de vremea din perioada înfloririi. „La înflorit, nu doar că a plouat, dar a fost și foarte rece, aproape de 0 grade Celsius. Or, în condițiile astea, florile nu au mai putut «lega», cu consecințe dramatice asupra producțiilor. Dăm un alt exemplu: a venit un apicultor cu 200 de stupi și, pentru că n-a fost polen, a trebuit să-și hrănească albinele cu…sirop, ca să nu moară”, spun pomicultorii.
Salvarea vine, timid însă, din partea soiurilor noi de pomi fructiferi introduse în ultimii ani, rezistente la bolile clasice, cum ar fi Pinova, Generos, Florina ș.a. Doar că acestea sunt prezente pe suprafețe destul de mici, date fiind costurile ridicate care presupun înființarea de plantații noi.
Mere scumpe, în magazine
Din păcate, rezultatele se văd cel mai bine la rafturile din supermarket-uri, unde kilogramul de mere se vinde cu cel puțin 3,2 lei. „Un coleg de breaslă din Vrancea, mi-a zis că, la ei, în magazin, mărul românesc, din soiul Golden, se vinde și cu 7,79 lei kilogramul, iar cel Idared, cu 5 lei”, a mai spus Mitică Popa. Comercianții, se pare, nu se vor putea baza pe importuri, cum s-a întâmplat în anii de până acum, producțiile de mere fiind serios diminuate și în celelalte state UE. În aceste condiții, pomicultorii locali se pot bucura de un preț mai bun la achiziții.
„În general, nu livrăm supermarket-urilor. Nu pentru că nu vrem, ci fiindcă se mișcă foarte greu, iar noi trebuie să valorificăm producția. Mergem în târguri, de regulă. Avem noroc cu prețul, mai mare față de cel din anul trecut. Acum, vindem merele cu 2,5 lei până la 4 lei kilogramul, în funcție de mărime. Anul trecut, nu primeam mai mult de 1,5 lei pe kilogram”, spune Dragoș Mihalache, producător din zona Plopana.
[/lock_content]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.