23 decembrie 2024

de la o sondă veche, dezafectată, s-a scurs petrol pe terenul din jur * evenimentul nu este nou, dar acum „poluează” și relațiile dintre autoritatea locală, Garda de Mediu și petroliști

Poluare cu petrol la Măgirești

Țițeiul scurs de la o sondă veche, dezafectată, aflată deasupra satului Prăjești din comuna Măgirești, colectat permanent prin jgheaburi metalice într-o habă (recipient metalic de mari dimensiuni), a dat din nou pe afară. Petrolul s-a întins pe pământul din jur, iar evenimentul a fost suspectat ca poluare a mediului. Reprezentanți ai Comisariatului județean al Gărzii de Mediu, ai Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, evident și ai petroliștilor și autorității locale s-au prezentat la fața locului. Scurgerea de țiței este stopată, dar modul de evaluare a fenomenului pare să „polueze” mai degrabă relațiile dintre autoritatea locală, Garda de Mediu și petroliști.

Coloana sondei de la Prăjești a fost ruptă, se pare, încă din anul 1981 de o alunecare de teren. De atunci țițeiul dă, uneori, pe afară. Primarul Câdă Ioan spune că întotdeauna cei de la întreprinderea petrolieră au pus pământ peste petele de țiței și au lăsat totul așa. Pământul din zonă ar fi, deci, îmbibat cu petrol.



Acum problema a reapărut, dar cei de la Garda de Mediu nu se grăbesc să numească fenomenul ca „poluare”. „E o mușamalizare a problemei – acuză primarul. Poluarea încă nu s-a extins, pentru că vremea e rece, iar țițeiul este congelat. Dar la dezgheț se va duce spre cursuri de apă și spre sat. Ei, cei de la Petrom, spun că aceasta nu e poluare. Dar oare în Austria, de unde e OMV-ul care patronează Petromul, se poate tolera așa-ceva?”.

Se anunță un control de fond la fața locului

Cei de la Garda de Mediu spun însă că ei vor examina documentele și cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare vor face un control de fond la fața locului. „Noi – spune comisarul șef al Gărzii de Mediu Bacău, Ionuț Diaconu – și în 2014 am mai fost acolo.

Problema nu poate fi catalogată neapărat ca poluare. Aflorismentul de țiței de acolo este ca un fenomen natural, care apare inopinat. Domnul primar se teme că noi nu vom fi obiectivi. Este exclus să procedăm așa. Dar trebuie să vedem clar ce e acolo și să limităm efectele sau să le înlăturăm. Noi vom raporta problema la minister și vom întocmi o fișă de poluare conform procedurii pe care o avem. Nu putem spune, însă, că e un dezastru ecologic. Momentan, am constat evenimentul, s-au pus măsuri de limitare a lui, de ecologizare și de a fi ținută sub observație zona.”.

Și cei de la ABA Siret opinează că evenimentul din zona Măgirești nu a afectat niciun curs de apă. „Accidentul – ne-a spus purtătoarea de cuvânt a instituției, Georgiana Cernat – s-a produs la o sondă părăsită, dar izolată și departe de cursurile de apă”.

„Suntem între focuri încrucișate: între interese financiare și interese politice. Sigur șefii de la mediu vor spune că ceea ce se vede nu e poluare. Dar, eu reprezint comunitatea din care fac parte, care va suporta consecințele accidentului de mediu de marți. Cei de la Petrom injectează în sol apă cu substanțe numai de Dumnezeu controlate, care ajung în apa potabilă. Or, statistica arată că zona noastră are deja foarte mulți bolnavi de cancer.”
Câdă Ionică – primarul comunei Măgirești



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img