20 decembrie 2024

Polonezii de la Ciech l-ar putea concura pe Vuza la Oltchim

Uzinele Sodice Govora, un concurent si la privatizare pentru Chimcomplex Borzesti

Proprietarul Uzinelor Sodice Govora, compania Ciech Chemical, din Polonia (care detine controlul – peste 93% din capitalul social – prin JZS Janikosoda), ar putea fi noul concurent al omului de afaceri Stefan Vuza la preluarea societatii Oltchim Râmnicu Vâlcea.



Stefan Vuza, care intentioneaza o astfel de tranzactie prin societatea Chimcomplex Borzesti, ar mai avea de luptat si cu deja cunoscutul consortiu chinez Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, care ar putea finanta, în prealabil, Oltchim cu circa 15 milioane de euro pentru restabilirea procesului tehnologic.

Uzinele Sodice Govora este prima companie de producţie a Grupului Ciech situata în alta ţara, care a fost achizitionata la sfârsitul anului 2006.

Produce soda calcinata usoara si grea, silicat de sodiu lichid, silicat de sodiu solid si derivaţi ai sodei, deci este o alta sora a societatii din Borzesti. Înfiintat în 1959, combinatul devenea cel mai mare producator de produse sodice din Europa.

Ultima modernizare mentionata chiar pe site-ul societatii este din anul 2009, când a fost pus în functiune calcinatorul cu abur ,,DKT” nr.3, cu o capacitate de 600 tone/zi de soda calcinata usoara. În prezent, se spune, societatea U.S. Govora Ciech – Chemical Group se afla într-un amplu program de retehnologizare si modernizare.

Compania Ciech a fost fondata în 1945 ca o societate cu capital de stat, sub numele de „Centrala Importowo-Eksportowa Chemikalii i Aparatury Chemicznej” si, destul de interesant, a fost sub forma unei societati cu raspundere limitata.

La început, a exportat soda calcinata, carbura si alb de zinc. Numele „Ciech” este o abreviere a numelui complet „Centrala Importowo-Eksportowa Chemikaliów”. Compania mama detine 12 firme, iar în strainatate are sase filiale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img