15 noiembrie 2024

Poliţiştii băcăuani atrag atenţia asupra cumpărăturilor făcute în mediul online!

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău desfăşoară activităţi de informare a populaţiei cu privire la prevenirea şi combaterea fraudelor cu carduri în mediul on line, în cadrul campaniei BuySafePaySafe.

În luna iunie s-a lansat simultan, la nivelul a 28 de state europene, o campanie de prevenire și conștientizare intitulată sugestiv #BuySafePaySafe, iar în această perioadă este organizată Operațiunea E-Commence 2018, o acțiune de combatere comună, desfășurată de organismele de aplicare a legii din statele participante, inclusiv România, a fraudelor online.



În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intemediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/contrafăcute. Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul ”ascuns” ( ”darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, de exemplu Google) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achizițiile online, victimile pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri.

Așa numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțimiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.

În acest sens, polițiștii băcăuani îi avertizează pe cei care preferă cumpărăturile pe internet că infractorii pot construi site-uri false cu oferte de nerefuzat, prin care, de fapt, fură datele cardului și golesc contul.
Și pentru că este întotdeauna mai bine să previi o infracțiune, această acțiune operativă este urmată de o campanie de prevenire și conștientizare – #BuySafePaySafe # care promovează o serie de reguli de siguranță, care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:

Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;

Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;

Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;

Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dumneavoastră.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014