Poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate au desfăşurat marţi, 16 octombrie a.c., activităţi de prevenire a furturilor din locuinţe, în cartierul Satul Catolic din municipiul Oneşti.
Activităţile preventive desfăşurate de poliţişti de proximitate din Oneşti şi cei din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Bacău au ca scop reducerea riscului cetăţenilor de a fi victime ale furturilor din locuinţe.
Aceste riscuri apar, de cele mai multe ori, ca urmare a neglijenţei proprietarilor în asigurarea geamurilor şi uşilor de acces în locuinţe, precum şi lăsarea bunurilor la vedere, în interiorul curţilor, fără a fi asigurate la plecarea de la domiciliu şi pe timp de noapte.
Poliţiştii au discutat cu cetăţenii oneşteni şi le-au oferit sfaturi utile pentru prevenirea furturilor din locuințe, fiind distribuite, în acest sens, peste 400 de materiale informativ-preventive.
Astfel, pentru prevenirea furturilor din locuinţe, poliţiştii recomandă:
Asiguraţi-vă locuinţa cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente care să fie prevăzute cu încuietori sigure.
Dacă locuiţi la casă sau în apartamente situate la parter, etajul 1 sau la ultimul etaj, este recomandat să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice, solide, ale căror console să fie încastrate în zid, iar spaţiile din bare să fie de dimensiuni mici.
În cazul în care aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme) procedaţi de îndată la înlocuirea acestora.
Evitaţi să lăsaţi cheile de la intrarea în locuinţă în locuri „tradiţionale”(sub ştergătorul de la uşă, într-un ghiveci din apropierea locuinţei ori în cutia poştală).
Manifestaţi prudenţă sporită faţă de necunoscuţii care sună la uşă invocând diverse pretexte.
Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefonie, deratizare) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu înainte de a-i permite accesul în locuinţă; un astfel de document trebuie să fie vizat periodic, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu cele ale ştampilei de pe fila pe care este lipită.
Evitaţi să expuneţi în mod excesiv, în interiorul locuinţei, bunuri sau obiecte de valoare.
Instruiţi-vă copiii să evite discuţiile cu persoane necunoscute, îndeosebi cu cei care afirmă că vin din partea dumneavoastră, să refuze orice ofertă a acestora şi să păstreze cu grijă cheia de la locuinţă.
Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi plecaţi de la domiciliu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.