Doar doua zile ne mai despart de 2006. Parlamentari, prefecti sau primari, toti cei care ne conduc, politic sau administrativ, rasufla usurati. Inundatii, gripa aviara, epidemie de rujeola, rapoarte de tara, demisii amanate si anulate, lupte pentru putere si pentru imagine, (mez)aliante, motiuni si legi contestate. Coalitia a supravietuit totusi. Printre esecuri, ramanerea in functie a presedintilor Senatului, Camerei Deputatilor si CJ, Legea minoritatilor, Codul Fiscal. Reusite? Masurile ferme la apartia virusului H5N1, evaluarea facuta de Bruxelles etc. In plan local, toate partidele au fost zdruncinate de razboaie interne. La PNL, „aripa Stavarache” s-a razboit cu „aripa Chiriac” pentru presedintia partidului, castigand prima la PD, „tinerii” s-au luptat cu „batranii”, pardon, seniorii, pentru sefie, apoi ultimii si-au devorat subprefectul la PRM Bacau, o coalitie masculina a vrut sa o detroneze pe Angela Bogea, dar a esuat, iar in PC a fost razboiul lui Petrica Munteanu, presedinte, impotriva tuturor, sfarsit cu pierderea consilierilor judeteni. Si in Alianta a fost scandal, PNL si PD luptandu-se aprig pentru scaunul de viceprimar. Doar la PSD Bacau, care, dupa alegeri, isi face somnul „de frumusete”, a fost mai liniste.
Gabriel Berca – prefectul judetului, fost lider PUR, apoi PNL, in prezent apolitic
„Am avut multe de invatat in 2005 si ma bucur ca am o echipa buna, spre deosebire de alte institutii. Am gasit aici un colectiv relativ corect, format din oameni stabili pe functii, care m-a ajutat mult. In fond, in Prefectura, aparatul e cel care lucreaza”. Privind in urma, Berca afirma ca 2005 „a fost un an nebun. Nu este doar parerea mea. Potrivit afirmatiilor angajatilor Prefecturii, a fost cel mai greu an din 1990 incoace”. Greutati sau succese, toate se invart in jurul aceluiasi subiect: inundatiile. „Sa stiti ca sunt multumit de efortul depus de specialistii nostri in perioada inundatiilor si dupa. Cei din Comitetul de Urgenta, mai ales, au lucrat foarte bine”. Depolitizat, recent, la cererea Guvernului, Gabriel Berca a refuzat sa faca aprecieri privind cutremurele care au zdruncinat, anul acesta, PNL Bacau si cearta cu PD. Actuala putere, sustine el, a traversat o perioada extrem de dificila. „A fost un an greu, cu multe schimbari si probleme. Efortul pe care Guvernul l-a facut, inclusiv la nivel financiar, a fost foarte mare si va trebui sa continue si in 2006″.
Angela Bogea – vicepresedinte al CJ Bacau si presedinte al filialei PRM
„Pentru mine a fost un an foarte agitat, asta determinat si de furtunile care au fost in mediul politic, in general, dar si in PRM”. Inundatiile si lipsa de fonduri cu care s-a confruntat CJ Bacau in 2005 au facut ca acest an sa fie unul dificil. In plus, „a fost o experrienta noua si in profesie, unde a trebuit sa ma confrunt cu alt tip de probleme decat cele intalnite ca deputat”, afirma Angela Bogea. PRM o duce bine si cresterea evidenta in sondaje e un mare succes: „Datorita greselilor partidelor aflate la putere, dar si propriei consecvente politice, PRM e vazut de romani ca singura solutie pentru a avea un trai mai bun si a scapa de coruptie”. Un moment care i-a dat „mari emotii” Angelei Bogea a fost cel care a precedat alegerile: „Au fost intentii de a rupe PRM in doua si m-am temut ca multi colegi vor parasi partidul pentru a intra in PP. In cursa pentru functia de presedinte am avut contracandidati, dar am castigat si lucrurile s-au linistit”.
Dragos Benea – presedintele CJ Bacau, lider PSD
” a fost un an de tranzitie de la putere la opozitie, dar gestionat bine de actuala conducere. Cred ca in 2006 este loc de mai bine”, afirma presedintele CJ Bacau. In plan local, „a fost trepidant. Si asta din cauza inundatiilor si a alegerilor din partid. A fost un an marcat si de multe modificari. Pot aminti aici Legea 215″. Anul 2005 i-a adus presedintelui CJ Bacau si esecuri, dar si succese: „Pierderea proiectului Ski-Slanic Moldova” si „Centrul de Afaceri si Expozitii, in care Consiliul Judetean s-a implicat”
Nicolae Olaru – subprefectul judetului
„Cel mai greu moment a fost pentru mine cel al demisiei. PD a fost singurul meu partid, sunt membru din 1995 si sunt legat, atasat de partid in totalitate”. Asadar, plecarea din PD poate fi considerata, declara Nicolae Olaru, un sacrificiu. „In legatura cu guvernarea, vreau sa va spun ca a fost cel mai bun guvern pe care l-a avut Romania in ultimii 16 ani. In primul rand, s-au facut pasi decisivi in integrarea europeana, apoi, pasi importanti in reformarea justitiei si in privinta mentalitatii oamenilor politici. Ganditi-va numai la faptul ca ministrul Justitiei e apolitic”. Si la Bacau, reforma si-a pus amprenta: „E vorba de un prefect tanar, care vine cu o mentalitate nealterata de rele”.
Catalin Radu Mardare – senator PSD
„A fost un an putin mai agitat, cel putin in prima parte cand au avut loc alegeri in partid. Sigur ca si dupa congres a persistat o oarecare stare de agitatie. A fost o perioada in care si liderii de la nivelul judetului au incercat o clarificare a situatiei. In a doua parte a anului am depasit stadiul asta. A fost o activitate mai intensa la nivelul teritoriului si am avut un final de an mai bun”. In plan persoanal, „a fost primul meu an intr-un mandat de parlamentar si incerc sa ma judec cu exigenta. Si cred ca nu a fost chiar rau. Am facut ceea ce oamenii asteapta de la mine, pe cei pe care ii reprezint in Senatul Romaniei. A trebuit sa invat cat mai repede. Sunt constient ca mai am multe de invatat”. La PSD Bacau, sustine senatorul, lucrurile au decurs normal. ”Nu as putea sa scot in evidenta un moment dificil. A fost o competitie in interiorul partidului cu ocazia diverselor alegeri. Am apreciat increderea data de majoritatea colegilor din organizatia judeteana PSD, mi-a dat un plus de incredere pentru viitor. In activitatea parlamentara nu le consider ca pe niste reusite, ci ca pe niste lucruri normale. Cred ca am reusit sa aduc in PSD Bacau o stare de spirit buna, anul acesta.”
Olguta Cocrea – deputat si lider PUCS
„Pentru partid am gandit ca e mai bine sa schimbam denumirea din cauza confuziei generale. Din mai 2005 ne numim Partidul Uniunea Crestin Sociala din fostul partid Blocul National Democrat. Acesta se confunda cu Blocul National Social (BNS). Am facut o alianta de colaborare cu BNS-ul si Partidul Popular. Am inceput o schimbare de imagine si de la anul ne vom face simtita prezenta la Bacau”. Olguta Cocrea apreciaza ca 2005 a fost un an greu, „un an in care am vrut sa ma implic si sa inteleg totul. Am avut satisfactia ca am inteles”. Nu a avut succese spectaculoase, dar nici esecuri sau momemnte extrem de dificile. „Nu am avut ceva extraordinar de greu in 2005. Dupa alegeri am fost foarte solicitata si am avut o problema mica de sanatate”.
Gabriel Vlase – deputat PSD
„A fost primul an de opozitie, un an mai greu, dar pana la urma, daca nu cu rezultate foarte bune, cel putin bune. Dupa un an de opozitie avem 30 la suta increderea electoratului. Eu cred ca asta spune multe”. A fost o perioada de initiere, afirma Gabriel Vlase. „Nu am nimic spectaculos. In primul an de parlamentar. Am vazut ce se intampla, am avut diverse contacte. Am avut 11 interpelari, 5 motiuni, initiator a 5 proiecte legislative”. Esecuri nu au fost, dar nici mari suucese. „Eu sunt mai pretentios cu ceea ce-mi doresc. Au fost lucuri bune in 2005. Mi-as fi dorit sa beneficiez de faptul ca la nivel judetean am castigat alegerile…”
Ionel Palar – deputat PNL de Bacau
„Eu consider ca pentru PNL, 2005 a fost un an de incepere a constructiei unui sistem politic pe principii sanatoase, dar si o piatra de incercare pentru guvernare. Inundatiiile au fost varful maturizarii noastre in administratie si am reusit depasirea problemelor cu brio. Politic, un an tulmutos, de asezare a scenei politice in care poate au mai aparut neintelegeri intre noi si colegii de la PD, lucru normal pentru ca suntem doua doctrine diferite. Am reusit sa depasim cu brio aceste momente si a demonstrat ca putem face casa buna”. Ionel Palar sustine ca 2005 a fost un an mai greu pentru el decat pentru PNL. „A insemnat debutul meu in politica de la nivel central. Am invatat multe lucuri. Cred ca 2006 va fi un an de forta. Ca realizari, sunt singurul parlamentar liberal cu doua legi promulgate din patru”. Cu toate astea, „cea mai mare reusita este strangerea de ajutoare dupa numai 4 luni de mandat. Am fost sprijinit de colegii mei, desi eram un debutant. Este cea mai mare reusita sa-i conving si sa-mi fac foarte multi prieteni”.
Liviu Miroseanu, deputat PD de Bacau
„A fost un an, zic eu, din punct de vedere politic, bun. Primul an de guvernare al Alinatei DA in care PD-ul a demonstrat ca este un factor de echilibru. 2005 a fost marcat de realizari si de nerealizari. La nerealizari ma refer la intentia PD-ului de a face alegeri anticipate si de a aduce mai multa stabilitate in cadrul Coalitiei”. Ca deputat, „a fost un an de inceput de mandat in care am invatat foarte mult. Din punct de vedere politic, consider ca mi-am indeplinit toate obiectivele”. Inundatiile din 12-16 iulie au fost „generatoare ale unor situatii nemaiintalnite. A fost momentul cheie al anului care a dat peste cap multe planuri. A trebuit sa ne reorganizam prioritatile atat la nivel local cat si national”.
Scris de Silvia PATRASCANU Ionut VATAFU