Interviu cu Irina Florea, secretar al Organizatiei Judetene a PSD Bacau
– Femeile din România, nici astazi, nici cu multi ani in urma, nu s-au inghesuit la politica, in administratie. Nu vorbim de exceptii, ci de femeia ca partener al barbatului, ca individ in societate. Care au fost argumentele intrarii Irinei Florea in viata politica, ca sa folosesc o formula consacrata? Si de ce PSD?
– Eu am intrat in politica in anul 2000. Eram o femeie tânara, implinita pe plan personal cât si profesional. Casatorita, eram mama unui copil, iar in plan profesional aveam o slujba buna la acea vreme pentru un tânar abia iesit de pe bancile unei facultati.
– O slujba buna…
– Da, eram director de vânzari la societatea Bere Lichior Margineni, fiind absolventa de Comert Marketing la Universitatea din Bacau si, ulterior, am finalizat si un Master in Management Politic la “Ovidiu Sincai” din Bucuresti. Atunci aveam de ales intre blazare si implicare. Am ales sa ma implic, considerând ca, daca vrei sa faci ceva, nu o poti face din sala, ci de pe scena, din arena, ca sa folosesc un termen drag sotului meu, nu de pe margine, de unde poti, eventual, sa-ti arogi doar rolul de critic. Dialogul pe aceasta tema il port si astazi cu diferite persoane, care stau pe margine si privesc viata la televizor.
Am facut de toate in partid
– Mai aveti o jumatate de intrebare la care nu ati raspuns: de ce femeile sunt mai reticente la politica?
– Eu, v-am spus, nu sunt reticenta. Probabil ca majoritatea femeilor sunt mult mai conectate la munca in gospodarie, au ales sa fie mame, sotii, cap de familie, astfel ca timpul nu le mai permite sa se ocupe si de politica, la modul profesionist, deoarece eu sunt sigura ca femeile fac politica in fiecare zi, in fiecare ceas: cresc si educa copiii, muncesc, sunt gospodine, ies la mitinguri, participa la greve. Eu cred ca nu este putin, chiar daca nu au semnat adeziunea la un partid sau la altul. Depinde de noi, de politicieni, sa le atragem alaturi de noi. Ar fi o explicatie. Pot fi si altele.
– Sunteti consilier local si, din iulie anul acesta, secretar al Organizatiei Judetene a PSD. Imi sunteti datoare, din nou, cu un raspuns: de ce PSD?
– Sincer sa va spun, era partidul aflat la guvernare si nu puteam sa ma implic intr-un partid aflat in opozitie. A fost optiunea si alegerea naturala. Am intrat in organizatia de tineret a PSD…
– Ati lipit afise, purtati sigla pe la manifestari, ca asta faceau si fac tinerii prin organizatiile de tineret.
– Am facut de toate. Am participat la toate campaniile electorale, la multe actiuni ale organizatiilor, am invatat, am capatat experienta. Din 2000, pâna in 2007, am muncit serios, ca membra la tineret, apoi secretar executiv, vicepresedinta, si la municipiu, si la judet, pâna când am foat aleasa vicepresedinte la organizatia de seniori a municipiului Bacau. In 2008 am devenit consilier local, iar din iulie 2010 am fost aleasa secretar al Organizatiei Judetene a PSD.
In Opozitie te intaresti,
dar nu esti vizibil
– O ascensiune rapida pentru un tânar de 35 de ani. Ce credeti ca au apreciat colegii de partid atunci când v-au ales in conducerea organizatiei judetene?
– Dintr-o anumita perspectiva nu consider a fi o ascensiune rapida, daca iau in calcul cei 10 ani de activitate. Din alta perspectiva, având in vedere viziunea seniorilor, probabil ca da, ar putea fi considerata o promovare rapida.
– Ce semnificatie dati termenului de senior, când vorbiti de membrii partidului? Va referiti doar la vârsta?
– Da, ma refer la vârsta, pentru a departaja membrii organizatiilor de tineret de cei ai organizatiilor partidului. Aceasta formula o folosim doar când ne adresam indirect, la un grup, la membrii de partid cu state mai vechi in partid. Este un semn de respect.
– Care sunt contributiile, propunerile, initiativele consilierului local Irina Florea in cei doi ani de mandat, puse in slujba cetateanului din Bacau, la viata orasului?
– PSD este partid de opozitie, situatie reflectata si in componenta Consiliului Local. In aceasta situatie, PNL, ca partid majoritar, are o anumita lejeritate in a-si promova initiativele, propunerile, proiectele de hotarâri, iar consilierii apartinând altor partide, chiar daca au o activitate bogata in intentii legislative, puse in slujba bacauanilor, se vad in situatia ca munca lor, ideile lor sa fie mai putin vizibile. Sigur, avem la dispozitie votul, arma democratica de comunicare in consiliu, insa nu este de-ajuns. Am sa va dau un exemplu, daca tot m-ati intrebat ce am facut in doi ani. Am initiat si am propus spre analiza si dezbatere un proiect de hotarâre de amenajare, in municipiu, a unor piste pentru biciclisti. Am facut referatul, insa nu a ajuns nici acum pe masa consilierilor, in comisii. De doi ani se asteapta un studiu de trafic, care nu mai vine. Evident ca te poti gândi, poti analiza in partid sau in grupul nostru de consilieri ca au intrat in calcul si alte argumente, nu numai cele de natura tehnica. Am mai facut alte interpelari in Consiliu pe aceasta tema, raspunsul fiind acelasi. Tot noi, consilierii PSD, am propus in acest an infiintarea de magazine economat. Problema este in studiu, incercam sa identificam locatiile si dezbaterea finala. Sunt increzatoare ca acest proiect va fi finalizat.
2012 va fi anul PSD
– Cine este acum liderul grupului de consilieri ai PSD in CL?
– S-a discutat la nivelul grupului nostru si am fost votata ca lider de grup. Nu este practic o functie, timpul a demonstrat ca nu am avut o anumita coerenta in pozitia noastra fata de anumite probleme discutate in consiliu si atunci s-a decis ca este necesar un lider de grup, care sa coaguleze opiniile si sa le expuna in numele grupului, dar si al cetateanului, al electoratului nostru.
– Ce doreste conducerea Organizatiei Judetene a PSD de la noul secretar?
– Doreste un alt fel de politica, aducând elementul de noutate specific genului pe care il reprezint, vârstei si experientei pe care o am. O alta abordare, o alta organizare pentru a raspunde provocarilor si bataliilor ce ne asteapta in 2012.
– Care este strategia PSD pentru viitoarele alegeri din 2012?
– La nivelul organizatiei judetene Bacau vom pune acum si in perioada pâna la alegeri accent pe organizare si iar organizare si vrem sa câstigam alegerile cu 51 la suta.
– Aveti un model de om politic?
– Am si nu prea am. Nu am un model de persoana pe care sa o venerez, sa o adulez. Deocamdata imi place Victor Ponta, poate pentru ca este din aceeasi generatie, imi place ascensiunea lui si cum confirma asteptarile din partid.
– Elena Udrea nu ar putea fi un model?
– Pentru mine nu!
Ma bazez pe sprijinul familiei
– Sunteti un om politic cu mari responsabilitati, in acelasi timp sunteti sotie, mama. Cum se impaca munca dumneavoastra cu viata de familie?
– Da, mai ales acum, dupa ce am fost aleasa in aceasta functie este mai greu, mai ales din perspectiva timpului. Daca ar fi dupa mine, ziua ar trebui sa aiba 48 de ore. Am o viata echilibrata, incerc si reusesc sa le imbin, sa am o viata personala in asa fel incât nimeni sa nu aiba de suferit. Ma bazez foarte mult pe sustinerea neconditionata a sotului meu, pe incredere reciproca, pe sprijin, asa cum ar fi bine sa fie si la nivelul societatii. Ar fi ideal. Am doi copii minunati, o fetita de 10 ani si un baietel de sapte ani, merge in toamna la scoala. Poate si din acest motiv ma implic asa de mult in viata politica, vreau ca prin munca mea sa asigur copiilor mei o viata fericita, un viitor sigur, intr-o lume atât de nesigura.
– Ce apreciati la oameni in general, la cei care lucreaza in politica, in administratie, la colegii de partid?
– Ii apreciez pe cei care stiu sa fie oameni, cu O mare. Ii apreciez pe cei care sunt sinceri, in limitele in care pot fi sinceri.
– Acceptati ca in politica se mai poate minti?
– Nu, insa se mai pot ascunde niste adevaruri.
– Atunci, sa va intreb ce nu va place…
– Vedeti, nu m-am gândit serios, la modul cum puneti dumneavoastra intrebarea. Oamenii, mai ales personalitatile au un comportament complex, eu nu-i vad doar in alb sau negru. Nu-mi plac acei oameni care nu pot duce un gând sau un ideal pâna la capat. Nu-i apreciez pe aceia care cedeaza prea usor in fata unor greutati.
– Exista tradare in politica?
– Nu as numi-o tradare, chiar tradare, este si se manifesta o anumita inconsecventa la o parte din oamenii politici, la oameni in general.
Sunt un om norocos
– Care este tinta, electoratul spre care se indreapta in viitoarele campanii PSD? Se stie ca bazinul PSD era la tara si la categoria de vârsta peste 50 de ani.
– Avem o strategie clara: nu neglijam niciun om, nici o categorie, insa cu precadere ne vom bate pentru electoratul urban si cel tânar. Organizatiile noastre au investit si investesc foarte mult in tineri, avem organizatii de tineret puternice, la toate nivelurile. Si, la noi, se vede, functia in care am fost eu investita este un argument, o dovada. Avem timp, avem oameni, altii vin din urma.
– Ce va caracterizeaza cel mai bine, cum va definiti?
– Sunt o persoana deschisa, dar si traditionalista, cred in egalitatea de sanse, nu cred in egalitatea de gen, intre femei si barbati, cred in complementaritatea genurilor, astfel ca eu nu vreau sa iau munca unui barbat, sa fac ce face un barbat. Fiecare dintre noi avem deschise porti sa ne afirmam. Sunt o femeie norocoasa, am o zodie buna.
– Vorbeam de ascensiunea dumneavoastra, veti candida la functia de primar al municipiului Bacau?
– Nu, nu voi candida.
– O sa ramâneti toata viata secretar?
– Nu, dar mai exista si alte deschideri. As vrea sa ramân in municipiul Bacau, imi place foarte mult orasul, am invatat, am muncit, locuiesc si traiesc aici. Sunt multe de facut si in orasul nostru. Nu m-am gândit la acesta varianta, de altfel, PSD isi va anunta candidatii la functia de primari in 2011, in primavara.
– Functia de secretar este retribuita?
– Nu.
– Va place sa gatiti, mergeti la cumparaturi?
– Da, imi place, mai ales când am timp. Ma bucur insa si de sprijinul mamei, al mamei soacre. Pentru cumparaturi nu-mi fac un program anume, ma duc prin magazine doar atunci când este strict necesar.
A trecut vremea taberelor
– De unde va imbracati, aveti o casa de moda, un stilist?
– Nu, imi aleg hainele de aici, din Bacau. Imi place sa-mi aleg cu gust imbracamintea. Ma imbrac cu ce imi place, cu ce vad la momentul potrivit.
– Ce faceti in timpul liber, aveti anumite hobby-uri?
– Cea mai mare parte a timpului mi-o petrec cu familia. Sunt mereu alaturi de fetita mea, careia ii place muzica, sa se manifeste intr-un mediu artistic, si acest lucru a devenit si hobby-ul meu. Ii place teatrul, cântecul si dansul, o insotesc la diferite festivaluri, la spectacole. Ma implic in pregatirea ei, in ceea ce vrea sa faca, si o sprijin. Vine din urma baiatul, care are si el anumite inclinatii, pe care voi incerca sa le identific, sa optam pentru cele care i se potrivesc. Sotului ii plac sporturile cu masini, kartingul, raliuri prin paduri, asa ca nu prea merg cu el.
– Vin alegerile, incep miscarile, intra in functiune diferite tabere, grupuri, contestatiile. Sunteti secretarul organizatiei, cum veti aborda asemenea discutii?
– Eu sper sa fie o efervescenta pozitiva. Am trecut de momentul in care, sa zicem, au fost si diferite discutii in partid. S-a finalizat conferinta de alegeri, toate functiile au fost alese cu unanimitate de voturi, eu nu cred ca se mai poate pune problema de tabere. Acum avem de munca.