15 noiembrie 2024

Politica ne sapa groapa

Ne uitam lung peste gard si constatam, de ani si ani de zile, ca investitiile straine de amploare se opresc prin vecini. Cu unele exceptii salutare, ca o mare gura de oxigen pentru economie.

Cifrele reale privind situatia investitiilor sunt cosmetizate la nivel oficial, pentru ca nu cumva sa ajunga pâna la noi, la opinca, imaginea cruda a esecului perpetuu, al oricarei guvernari din ultimii 23 de ani.



De altfel, investitiile straine par sa fie una dintre victimele colaterale ale politicilor extrem de proaste pe care le-au pus in practica mai ales social-democratii, ca ei au guvernat mai des, dar si ceilalti parteneri de conjunctura.

Victima mai ales a spiritului de clan in care se scalda politica noastra, extrem de eficienta când vine vorba sa isi apere interesele. Cifrele mici in domeniul investitiilor arata si ca nimeni nu pare sa fi inteles pe deplin ca atragerea lor inseamna, de fapt, o competitie. Banii pot sa vina în oricare dintre tari, iar România este doar unul dintre concurenti. Trebuie sa fim cu un pas sau doi sau zece înaintea altor com¬petitori, dar nu reusim.

Încetineala cu care se iau decizii la noi, temerea de asumare a decizilor, este unul dintre motivele pentru care nu avem mai multe investitii. Suferim de o birocratie infioratoare, ce sugruma drumul banilor si al intentiilor. Un primar dintr-o localitate bacauana povestea ca pentru a finanta un proiect a fost nevoit sa intocmeasca un dosar in 16 volume, pe foile caruia a semnat timp de doua zile, in timp ce alte trei angajate stampilau semnaturile. Si ca un proiect asemanator pe care l-a consultat in Finlanda, la un schimb de experienta, avea doar sapte pagini.

Nu in ultimul rând, modificarile din domeniul fiscal, atât de dese de nici lucratorii din domeniu sau contabilii nu mai tin cu pasul cu ele, sunt o alta problema care influenteaza negativ climatul investitiilor straine.

Presedintele Consiliului Investitorilor Straini a vorbit de curând despre exploatarea de la Rosia Montana si problema câinilor vagabonzi ca fiind exemple de indecizie a guvernului care afecteaza inclusiv climatul de investitii straine. La scara mai mare, interventia brutala a premierului in rândul procurorilor anticoruptie a mai pus un pietroi de gâtul nostru, al tuturor.

Investitiile strai¬ne directe, fluxurile de bani care ar fi trebuit sa stimuleze cresterea economica s-au pra¬busit în ultimii ani. Iar daca tendinta descendenta con¬tinua, anul 2013 ar putea marca minimul ultimilor 11 ani.


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014