20 ianuarie 2025

Politia Locala a mai pierdut un proces in razboiul blocarii rotilor

Inca un bacauan a castigat in instanta anularea procesului verbal

Sentita a fost data la numai cateva zile de la prima solutie favorabila primita pana acum de vreun bacauan care s-a judecat cu Politia Locala pentru blocarea autovehiculului. Si in acest caz, magistratii vorbesc de lipsa de competenta a agentilor de la aceasta institutie de a aplica astfel de masuri, dupa ce Hotararea de Guvern pe care acestia se bazeaza a fost abrogata.

Lucian Moisei, din Bacau, s-a trezit, la inceputul lunii martie, cu autoturismul, pe care-l parcase in parcarea cu plata din spatele Hotelului Moldova, blocat. Agentii de la Politia Locala i-au „incaltat” roata cu o caracatita pe motiv ca nu a achitat taxa de parcare si i-a pus in fata un proces verbal de constatare prin care era instiintat ca trebuie sa achite suma de 100 de lei, taxa de deblocare. Omul s-a dus si a platit „amenda” insa a mers si la Judecatorie unde a solicitat anularea si restituirea banilor. „Mi-am parcat masina in fata firmei. Au venit si m-au blocat ca nu am platit parcarea. Am incercat sa discut cu ei, n-am avut cu cine. Am considerat ca ceea ce au facut a fost un abuz. Pe procesul verbal scria ca au constatat ca masina mea este parcata/stationata in zona de actiune a indicatorului blocari / ridicari autovehicule, de pe strada Nicolae Balcescu, ori nu a fost deloc asa. Eu eram in parcare semnalizata corespunzator. De aceea am si mers in instanta, iar la jumatatea lunii septembrie am primit raspuns acasa ca am castigat procesul si ca trebuie sa-mi restituie taxa”, spune Moisei.

Politia face recurs



Si in acest caz, Politia Locala a mers in instanta si a invocat exceptia de necompetenta materiala a Judecatoriei Bacau pe motiv ca procesul verbal este un act administrativ, exceptie care si de aceasta data a fost respinsa. Mai mult, si judecatorul care a avut in lucru acest dosar vorbeste despre faptul ca politistii locali nu au competenta sa blocheze autoturismele, dupa ce dispozitiile prevazute in Hotararea de Guvern care le stabilea aceste atributii au fost abrogate. Magistratul mai adauga ca cele doua hotarari de consiliu local le confera agentilor atributii de blocare doar atunci cand s-a savarsit o contraventie si ca in lipsa uneia ei nu pot indisponibiliza masina printr-o masura exclusiv administrativa. Oficialii de la Politia Locala spun ca vor face recurs si in acest caz. "Ca si la prima situatie vom face recurs. Nu este o sentinta definitiva si irevocabila, dar daca va fi asa vom modifica hotararea de consiliu local", a declarat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvant al PL Bacau.
Acesta este al doilea proces pe care Politia Locala il pierde in acest razboi al blocarii autovehiculelor. Recent, Stefan Dumitru, student la Drept, a aflat ca a castigat la prima instanta, dupa ce a contestat „amenda”.
Geta Panaite



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img