15 ianuarie 2025

Polițele RCA, cumpărate direct de la stat

Proprietarii de mașini vor putea să-și cumpere Asigurări Obligatorii de Răspundere Civilă (RCA) direct de la stat. Această decizie, care ar urma să fie implementată încă din acest an, ar fi una dintre cele mai importante schimbări intervenite în piața de asigurări, după recenta introducere a decontării directe în polițele RCA.

În acest sens, pe piața RCA, se pregătește să apară o firmă de asigurare deținută de statul român, echilibrând astfel un domeniu zdruncinat în ultimul deceniu și dominat de firme de profil străine. Ca variante luate în calcul sunt fie CEC Bank, singura instituție bancară aflată încă în proprietatea statului român, fie Eximasig, fosta Compania de Asigurări -Reasigurări Exim (Care) România, societate de asigurare deținută de stat prin Eximbank.



Marii jucători au și cele mai mari probleme

Ideea introducerii unui jucător de stat în piața de asigurări vine în contextul marilor probleme cu care se confruntă, de câțiva ani, cei doi mari asigurători – City Insurance și Euroins, ambii având împreună 85 % din zona asigurărilor RCA. De altfel, numai în acest an, atât firma deținută majoritar de Dan Odobescu (City Insurance), cât și cea a bulgarilor de la Grupul Eurohold (Euroins), au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu 500.000, respectiv 450.000 de lei, ca urmare a plății cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA. Grav este că aceste companii sunt și cele mai reclamate de clienții din toată țara, iar dispariția lor sau intrarea în incapacitate ar putea genera un blocaj major în piața RCA. Ca o paranteză, numai în jumătatea anului trecut, asigurații/păgubiții din județul Bacău au făcut 280 petiții la ASF, cu aproape 43 la sută mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2019. În general, băcăuanii s-au plâns de despăgubirile mici sau de neplata acestora.

O idee mai veche

Mai reținem că ideea înființării unui asigurator aparținând statului a mai fost vehiculată în urmă cu 12 ani, când fostul președinte al CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, introdusese în planul de dezvoltare al băncii o componentă de asigurare. Astfel, se dorea ca noua firmă să beneficieze de infrastructura băncii (cele peste 1.000 de agenții), mai ales de cea din mediul rural sau din orașele mici, unde nu prea aveau acces marii asiguratori.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img