23 decembrie 2024

Singura unitate spitalicească din zona de sud-est a județului

POLIMED Podu Turcului. Medicină  de calitate în mediul rural

Prestarea unui act medical de calitate, într-un mediu sigur și confortabil, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune îngrijiri, este misiunea principală a Spitalului POLIMED din comuna Podu Turcului. O unitate spitalicească care permanent indentifică și soluționează nevoile pacienților prin furnizarea unor servicii de calitate  bazate pe competență, transparență, echitate și eficientă. Conducerea Spitalului POLIMED urmărește menținerea și îmbunătățirea unui sector spitalicesc modern și performant, eficient, bine dotat, cu personal motivat și bine pregătit, pus în slujba cetățeanului, având o structura adaptată nevoilor de îngrijire ale populației deservite, ținând cont și de morbiditatea existentă în aria de acoperire.

O oază de sănătate

Spitalul din Podu Turcului este un spital privat, înființat în anul 2004 în urma privatizării fostului Centru de sănătate din comuna băcăuană Podu Turcului, fiind astfel prima unitate de acest gen din țară. De la un spital dat în folosință în anii ’80, multidisciplinar, cu 220 paturi, s-a ajuns, înainte de privatizare, la un centru medical, cu doar 35 paturi, în colaps financiar și într-un stadiu de degradare avansat, care a fost propus pentru închidere. Însă autoritățile locale din acea vreme, și locuitorii, au găsit înțelegere la un important investitor din zonă să cumpere spitalul, pentru a-l salva. Renovarea a durat un an și jumătate. S-au investit sume importante de bani, pentru ca întregul ansamblu medical să respecte toate normele sanitare în domeniu.



După privatizare, Spitalul POLIMED s-a transformat într-o adevărată oază de sănătate. În raport cu tipul de asistență medicală acordată, cererea de servicii medicale şi dinamica resurselor disponibile, cu structura organizatorică, cu dotarea tehnică cu mijloace de intervenţie şi tratament şi cu încadrarea de personal de specialitate, Spitalul POLIMED este clasificat ca unitate sanitară de categoria a IV-a.

Acum, acesta deservește o populație de aproximativ 40.000 de locuitori ai județului Bacău și aproximativ 15.000 de locuitori din comunele limitrofe, în zona Podu Turcului intersectându-se patru județe – Bacău, Vrancea, Galați și Vaslui. Din numărul total de pacienţi trataţi în spitalul POLIMED, 75% sunt din judeţul Bacău şi 25% din judeţele vecine.

Este și motivul pentru care Spitalul POLIMED este determinat să se raporteze permanent la cererea de servicii medicale, să-și autoevalueze resursele de care dispune şi să acţioneze mereu în direcţia creşterii eficienţei utilizării acestora. În localitatea Podu Turcului, unde îşi are sediul spitalul, își desfăşoară activitatea doar 2 cabinete de medicină de familie, iar în sud-estul judeţului nu există altă unitate medicală cu paturi. Mai mult, la nivelul județului Bacău, în unitățile medicale paturile pentru bolnavii acuți  sunt majoritare, adică 80%, iar paturile pentru pacienții cronici reprezintă doar 20%. Din aceste paturi de cronici, 18,4% sunt deservite, în prezent, de Spitalul POLIMED Podu Turcului. De aceea, aici există preocuparea permanentă de a adapta structura unității, astfel încât să se acopere în mod concret necesarul de servicii medicale ale populației zonei.

POLIMED este în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău, colaborează cu Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, dar și alte instituții sanitare din județ și din țară.

Soluția salvatoare pentru bolnavii cu afecțiuni cronice

Înfiinţat în scopul de a asigura servicii medicale de specialitati diferite, Spitalul POLIMED are în structura sa secţii și compartimente distincte pentru tratamentul şi îngrijirea bolnavilor cu afecţiuni acute și cronice, asigurând condiţii de investigaţii medicale, tratament, cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, conform normelor medicale în vigoare. În mod concret, încă de acum 5 ani (ianuarie 2016) spitalul are o configurare medicală nouă, în care raportul dintre serviciile pentru pacienți cronici și acuți s-a inversat față de cel de la înființare, în prezent predominând serviciile de spitalizare cronici. Astfel, din cele 174 paturi existente pentru spitalizare, 125 sunt pentru bolnavii cronici care beneficiază de internare continuă și 49 pentru pacienții cu afecțiuni acute.

POLIMED are pe spitalizările continue:

-secția Medicină internă cronici, cu 50 de paturi;

-secția Pediatrie, cu 25 de paturi;

-compartimentul de Recuperare medicală cardiovasculară, cu 25 de paturi;

-compartiment de Recuperare medicală pe neurologie, cu 25 de paturi;

-compartiment de Recuperare medicină fizică și balneologie, cu 13 paturi;

-compartiment de Îngrijiri paliative, cu 12 paturi.

 Pentru spitalizările de zi, unitatea dispune de:

– 14 paturi pe specialitățile medicale Interne, Cardiologie, Neurologie, Pediatrie;

– 10 paturi pe specialități chirurgicale, respectiv Chirurgie generală și Obstetrică-Ginecologie.

Pe lângă acestea, în structura spitalului se mai include Sterilizarea, Farmacia, Blocul operator, un Laborator de analize medicale, un Laborator de radiologie și imagistică, un Laborator de recuperare, medicină fizică și balneologie, Prosectură.

În Ambulatoriul integrat de specialitate al spitalului sunt cabinete de Chirurgie generală, Medicină Internă, Pediatrie, Obstetrică ginecologie, Cardiologie și Neurologie.

La POLIMED există o bună corelație între structurile spitalicești și natura serviciilor acordate. O proporție relativ mare dintre pacienții spitalului suferă de multiple afecțiuni, fapt ce necesită investigații diverse și complexe. În ambulatoriul integrat al spitalului funcționează cabinete medicale ce creează posibilitatea consultațiilor interdisciplinare, fără a fi nevoie de deplasarea pacienților către alte unități medicale de specialitate.

Spitalul nu și-a întrerupt nici o clipă activitatea de la debutul pandemiei, asigurând accesul la servicii medicale tuturor pacienților, în special celor cu afecțiuni cronice, care aveau cea mai mare nevoie. Pentru protecția pacienților și a personalului spitalului, s-au făcut investiții de aparatură, materiale sanitare, s-au creat circuite speciale, pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV- 2, prioritară fiind asigurarea continuității actului medical la nivel maxim și performant.

Dr. Mihaela Nedelcu, manager: „În prezent, în județul Bacău suntem un spital privat din punct de vedere statutar, dar de interes public pentru toate categoriile de pacienți, recunoscut că furnizor de servicii de calitate. Piaţa ţintă a serviciilor medicale la care ne raportăm în prezent o reprezintă populaţia comunei Podu Turcului, a comunelor limitrofe, a întregii zone de sud-est a judeţului Bacău şi a zonelor adiacente din judeţele vecine. În ultimii ani s-a observat o creștere importantă atât la nivelul județului Bacău a morbidității spitalizate, ceea ce conduce la nevoia de îmbunătățire și diversificare permanentă serviciilor medicale oferite pacienților. De aceea, modificarea structurii spitalului în baza indicatorilor specifici, începând cu ianuarie 2016, având că rezultat diminuarea spitalizării pacienților acuți și creșterea numărului de paturi pentru cronici, a fost o măsură de bun augur, încadrându-se, de altfel, și în obiectivele strategiei Ministerului Sănătății pe termen lung. Asigurăm serviciile medicale de care are nevoie populația pe care o deservim, dispunem de competențele și structurile necesare, cunoaștem aceste nevoi de îngrijire, ținem cont de aceste nevoi, încercăm să ținem pasul cu morbiditatea existentă în aria de acoperire. Pacienții ce se adresează spitalului nostru sunt preponderent persoane în vârstă, cu o multitudine de boli cronice, care necesită spitalizare continuă și servicii de recuperare medicală.

Schimbarea structurii spitalului, adaptarea serviciilor la aceste patologii a condus, în mod paradoxal, la diminuarea cu o treime a solicitărilor către serviciul de ambulanță din zona de acoperire a spitalului. În ultimii ani odată cu dezvoltarea Spitalului POLIMED, morbiditatea migrantă este una pozitivă. Această va fi mai favorabilă odată cu îmbunătățirea dotării cu aparatură și echipamente medicale upgradate cu tehnologie nouă, completarea permanentă de resursă umană de specialitate,  crearea de specialități noi în funcție de cerințe și patologia deservită. Pentru că, în final, nu ne dorim decât să oferim pacienților noștri servicii de sănătate de o înaltă calitate.”

www.spitalpolimed.ro

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img