După ce domnul Traian Băsescu ne-a spus că fetele domniei sale îl citeau pe Shakespeare, înainte de Revoluţie, în original, „în limba britanică”, am vrut să văd ce poligloţi grozavi mai există/au mai existat prin lume. Natalia Beketova pare o persoană obişnuită. Lucrează ca vânzătoare într-un magazin din staţiunea Anapa, aflată în regiunea Krasnodar, Rusia.
Clienţii magazinului au constatat că, indiferent în ce limbă i se adresează, Natalia îi poate înţelege. Ea cunoaşte 120 de limbi. Născută în Polonia, în 1979, a fost considerată o elevă mediocră. Într-una din zile, nemulţumit de faptul că aceasta se uita în caietul colegei sale, profesorul de matematică i-a strigat: „Beketova! Te dau afară!” Speriată, a leşinat.
Atunci când şi-a revenit din leşin, bâiguia într-o limbă străină… Internată în spital, consultată de somităţi ale psihologiei, lingvisticii şi antropologiei, Nataşa a fost declarată om normal. Interesant este şi faptul că în memoria sa trăiesc şi limbi ale unor popoare dispărute de mult timp.
Chineza veche, egipteana, babiloniana, etrusca, slava veche şi multe alte limbi antice îi sunt la îndemână. În Cartea Recordurilor, de unde am selectat aceste informaţii, până la ea, Ziad Fazah, născut în Liberia, era consemnat ca fiind cel mai mare poliglot, cu 55 de limbi cunoscute.
Germanul Sebastian Heine, poreclit „Turnul Babel Uman”, cunoştea la vârsta de 22 de ani 35 de limbi distincte. Acum şi-a propus să înveţe anual câte două limbi străine. Jorge Fernandez, un peruan, vorbea 12 limbi străine la 18 ani. Obsesia sa pentru limbile străine a apărut atunci când mama sa l-a pedepsit din cauză că primise note slabe la şcoală, luându-i dreptul de a mai vorbi la telefon. Fernandez şi-a dat brusc seama că are mai mult timp liber şi, fiind un fan al comunicării, s-a aruncat în aventura cunoaşterii limbilor străine.
Conform gândul.info, Alex Rawlings, în vârstă de 20 de ani, a câştigat recent concursul naţional de limbi străine din Marea Britanie. Student la Universitatea Oxford, tânărul stăpâneşte 11 limbi străine: engleză, greacă, germană, spaniolă, rusă, olandeză, afrikaans (derivată din neerlandeză), franceză, ebraică, italiană şi catalană. Alex nu vrea să se oprească aici.
Cardinalul italian Giuseppe Caspar Mezzofanti (foto) şi lingvistul englez John Bowring sunt doi dintre cei care au care au depăşit ceea ce mulţi credeau că este imposibil. Cardinalul s-a născut pe 17 septembrie 1774. El era capabil să vorbească fluent în 38 de limbi şi aproape 100 de dialecte, putea înţelege multe alte limbi. Cardinalul cunoştea aproximativ 100 de forme distincte de comunicare. Sir John Bowring a fost unul dintre cei mai meticuloşi lingvişti cunoscuţi vreodată. A demonstrat că are o înţelegere de bază pentru peste 200 de limbi şi vorbea fluent în 100. Bowring s-a născut în 1792. Între altele, a fost guvernatorul Hong Kong-ului, a aprofundat studii de economie, era un pasionat călător. A fost membru al Societăţii Regale şi al Societăţii Geografice Regale. Până astăzi, nimeni nu a avut capacitatea lui Bowring de a interpreta limbile.
Deşi poate nu au cunoscut la fel de multe limbi ca aceştia, unele dintre marile personalităţi ale culturii au vorbit fluent în mai multe limbi. Scriitorii poligloţi James Joyce şi J.R.R. Tolkien ştiau câte 13 limbi. Arheologul Jean-Francois Champollion – care ştia 13 limbi străine – a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene antice, traducând Piatra din Rosetta, în 1822, mulţumită cunoştinţelor sale extinse de limba coptă. Printre alte mari fenomene ale lingvisticii se află Kenneth Licke Hale, care a demonstrat o aptitudine deosebită în învăţarea limbilor, rapid şi precis. În timpul studiilor sale de sintaxă şi lexic, Hale şi-a îndreptat atenţia spre limbile nestudiate şi aflate în pericol, precum cele ale indienilor Hopi, Navajo si Walpiri din Australia. În total, Hale a cunoscut 50 de limbi diferite.
Papalitatea are o istorie lungă de multilingvistică, iar tradiţia a fost continuată până astăzi cu cei mai recenţi foşti papi: Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea. Ioan Paul al II-lea putea să vorbească fluent poloneza, greaca veche, latina, italiana, franceza, spaniola, portugheza, engleza, esperanto şi germana, avea cunoştinţe de bază în cehă, lituaniană, rusă, maghiară, japoneză, tagalog şi unele limbi africane. Papa demisionar, Benedict al XVI-lea, vorbeşte fluent în cel puţin 12 limbi.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.