26 octombrie 2024
ActualitatePojarnici cu echipamente invechite

Pojarnici cu echipamente invechite

Interventii la incendii cu masini antice

Cea mai mare parte a masinilor de interventie ale pompierilor militari este la pamant. S-a intrat in 2009 cu aceleasi autospeciale vechi si uzate. In ultimul an s-au achizitionat doar doua masini noi de stins incendii. Pentru dotarea cu alte autospeciale, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a demarat si un parteneriat cu inca patru judete din Modova, pentru atragere de fonduri europene. Un demers care se va concretiza insa in timp.



Parcul auto al Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” a Judetului Bacau este, in mare parte, depasit. Majoritatea masinilor de interventie sunt din anii „70- „80. Chiar si conducerea instituiei a recunoscut ca cea mai veche autospeciala dateaza din anul 1973, care ar fi trebuit casata de mult timp. Si asta in conditiile in care o mare problema cu care se confrunta pompierii militari bacauani este cresterea numarului de incendii. Numai anul trecut, acestia au avut peste 550 de interventii. „Intr-adevar Inspectoratul dispune de un parc auto de calitate tehnica medie, a declarat col. Catalin Felegeanu, insp.adj. ISUJ Bacau. Nu putem spune ca stam foarte bine la dotari, dar avem specialisti buni, mai gasim si piese de schimb.” Chiar si cei care se ocupa de interventii in mod direct se plang de lipsa dotarilor. „De exemplu, masina noastra de interventie are peste 30 de ani”, ne-a spus Ioan Vasilache, seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Buhusi.In parcul auto al ISUJ sunt doar cinci masini cu o vechime de pana in cinci ani, iar restul de 39 ar fi trebuit deja casate. „In conditiile an care fondurile alocate prin buget au fost insuficiente, s-a reusit doar mentinerea actualului parc auto an stare de functionare”, a precizat si inspectorul sef al ISUJ Bacau, general de brigada, Mihai Simionescu.

Doar reparatii

Problema logisticii a existat dintotdeauna, dar cum fara autospeciale nu se poate interveni in lucru, pompierii au avut grija ca masinile sa nu se degradeze. Pentru a fi prompti si a intervenila locul evenimentului imediat, ar fi nevoie de un minim necesar de 40 de autospeciale. „In anul 2008 nu au fost deschise credite pentru investitii, a recunoscut gen. Simionescu. S-au efectuat doar lucrari de reparatii curente, an regie proprie. Programele multianuale de dotare cu tehnica de interventie incepe de anul acesta si se va termina in 2013. Avem toata convingerea ca ele vor fi realizate in integralitatea lor.” Pentru achizitionarea de noi masini, Inspectoratul s-a asociat cu inca patru judete din Moldova, ca astfel sa poata fi atrase fonduri europene in acest sens. Demers care a ramas insa in faza de proiect. Numai o singura masina de acest fel costa in jur de 300.000 de euro. Inspectoratul are promisiuni ca va primi autospeciale de lucru si autosanitare noi, care vor reintregi parcul auto de interventie. In Bacau vor ajunge patru autospeciale de stins incendii cu apa si spuma. Cea mai importanta achizitie va fi insa o autospeciala de descarcerare grea ce va putea fi folosita in interventii deosebite, in caz de cutremur, pentru sprijinirea de cladiri sau ziduri care prezinta pericol de prabusire.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img