15 noiembrie 2024

Poetul Alexandru Dumitru lansează, la Onești, noua sa carte de rebuseme

Carismaticul și delicatul poet băcăuan Alexandru Dumitru lansează, vineri, 15 noiembrie, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești încă o carte de „rebuseme”, de poezii prin care, ca în veritabile definiții de rebus, face interesante portrete unor oameni pe care îi cunoaște și care s-au remarcat într-un fel sau altul prin munca lor, între ei mulți scriitori și ziariști. Cartea este „Orion înfiorat – Rebuseme” și a apărut recent la Editura Babel. Organizatorii evenimentului sunt Direcția Cultură a municipiului Onești, Biblioteca „Rosetti” și Fundația Națională „G. Călinescu”.

Invitații speciali ai autorului cărții de rebuseme sunt ziaristul și poetul Ion Moraru, poeții Dan Sandu și Ștefania Pușcalău, prof. Adina Mitroiu, Ioan Bărbunțoiu – membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) și criticii literari Petre Isachi și Adrian Lungu. Iar moderatoarea evenimentului va fi prof. dr. Emilia Boghiu, președinta Fundației Naționale „G. Călinescu”. 



Termenul „rebuseme” poate fi doar o licență poetică, dar te duce cu gândul la cunoscutul rebus, definit în Dicționarul Explicativ al limbii române ca „Joc în care un cuvânt sau o frază sunt reprezentate printr-o combinație de figuri, litere sau semne pe baza cărora urmează să se reconstituie cuvântul sau fraza dată”. Iar Alexandru Dumitru face portrete prin figurile de stil specifice poeziei.

Conform mărturisirii autorului plasată pe coperta a patra, volumul de poezii lansat este „Carte a cărei plăsmuire se dorește a fi petrecerea cu metafore între confrați scriitori. Crezământul meu se continuă și la ceea ce presupune onoare și respect cuvenit cititorului, dar și creatorilor ca slujitori ai literaturii.”

În carte, numele celor vizați de autor apar chiar sub titlul fiecărei poezii. 

Alexandru Dumitru este, de ani buni, oneștean, dar se trage din comuna Helegiu. Viața l-a îmbrăcat, la propriu, pentru mult timp cu uniforma ofițerului de poliție economico-financiară, dar el a făcut și studii de drept și s-a specializat și în „științe penale.” De tânăr a cochetat însă cu literatura, a publicat mereu în revistele și ziarele vremii și s-a integrat și în viața culturală a Oneștiului și a altor localități de pe Valea Muntelui. Este membru fondator al Fundației Naționale „George Călinescu” din Onești și a devenit și membru al USR. Iar unele dintre cele 13 cărți ale sale au fost premiate la diferite manifestări literare din țară și din Bacău.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014