20 decembrie 2024

„Adevăratele emoții și trăiri se nasc din simplitate.”

„Podurile de lavandă” ale Nicoletei

De curând s-a încheiat campania de recoltare din câmpurile cu lavandă, o afacere promițătoare și în creștere în România. O mare de violet s-a întins până de curând în zona Poduri – Moinești, județul Bacău, acolo unde de câțiva ani Nicoleta Neagu cultivă lavanda pe care o prelucrează sub diferite forme. Despre tot ce înseamnă această plantă, despre beneficiile lavandei, dar și alte aspecte legate de acest hobby care a devenit un business ne-a vorbit chiar ea.

„Pentru mine începutul acestei mici plantații a pornit din nevoia de relaxare și din dragostea pentru lavandă. Începutul a constat în achiziționarea unor butași pe care i-am plantat în grădină, dar, în căutarea de informații pe site-urile de specialitate privind întreținerea lor, am ajuns la a vizita câmpurile nesfârșite de mov din Provance.



De aici a pornit «visul meu» de a avea propriul câmp de lavandă, un mic colț de pământ pe Dealul Podurilor în care punând suflet și multă muncă s-a născut o poveste magică despre simplitate și liniște sufletească. Pentru început am ales să cultiv o plantație mică, aproximativ 3.000 mp, apoi am extins cultura la 6.500 mp, având în prezent peste 10.000 de plante pe rod. Primul soi cultivat a fost Lavanda Angustifolia Sevtopolis, un soi potrivit pentru producerea uleiului esențial, urmând apoi, nu în cantități mari, soiurile Lavanda Angustifolia Vera și Blue Scent, renumite pentru coloritul intens, pe care le folosesc la aranjamentele florale.

Plantarea, întreținerea și recoltarea lor s-a făcut manual, utilizând doar minimum de utilaje: motocultorul și motocoasa. Lavanda este o plantă mediteraneană, aromatică, ce putem să o utilizăm atât în gastronomie, parfumerie, cât și în medicina naturistă, în ceaiuri, tincturi, infuzii pentru tratarea diverselor afecțiuni: calmare și întăritoare ale nervilor, antifebrile, dezinfectante și cicatrizante. De asemenea, fiind o plantă odorizantă și cu efect insecticid, cu puțin simț practic și imaginație am confecționat diverse produse hand-made (saculeți, pernuțe, păpuși), folosite pentru parfumarea camerei de zi, camerei copiilor, în dulapuri și sertare, oamenii renunțând la mirosurile exotice în favoarea unui parfum natural.

Din propia-mi experiență, prefer săculeții de lavandă în dulapurile cu lenjerii, decât produsele chimice «aranjate» cu parfumul menționat pe etichetă. Produsul cel mai iubit și achiziționat este pernuța din pânză tare, românească, în forma hărții României, cu broderie și umplutură de lavandă, aceasta părăsind de multe ori, alături de uleiul și apa de lavandă, hotarele țării.

Am făcut, de asemenea, diverse aranjamente florale pentru nunți sau pentru cadouri, buchețele de lavandă uscată reprezentând «materia primă» pentru acestea, oamenii fiind atrași de parfumul diafan și culoare. Uleiul estențial de lavandă este produsul final ce rezultă din această activitate de producție. De aceea am optat pentru închirierea unei distilării pentru a obține renumitul ulei, ce transmite omului acea stare de liniște și relaxare.

Cea mai importantă și mai frumoasă lecție pe care am învățat-o a fost că adevăratele emoții și trăiri se nasc din simplitate și din puterea de a transmite oamenilor din jur ceea ce purtăm mai de preț în suflet.

Acel petic de pământ, cu taina lui din trecut, alături de planta violet – lavanda, mi-au dăruit acea bucurie pură de a redeveni eu însămi, de a împărtăși oamenilor din bucuria naturii prin organizarea, de trei ani încoace, a «Sărbătorii Porților Deschise – Poduri de Lavandă». Această sărbătoare nu are o dată fixă, ea fiind influențată de înflorirea lavandei, dar se încadrează ca perioadă între 20 și 30 iunie. Reacția oamenilor prin aprecieri și încurajări mi-au întărit dorința de a continua să «Fac Rai din ceea ce am» și să îmi continui visul cu parfum de lavandă «Lavander Angel». Zile minunate și parfumate tuturor!!!”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img