Negocierile din culisele politicii băcăuane s-au finalizat cu victoria USR, care a obținut postul de prefect al județului, liberalii trebuind să se mulțumească doar cu posturile de subprefecți. Se vehiculează că noul prefect va fi avocatul Leonard Bulai, momentan șef de cabinet al primarului Bacăului, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (USR).
„România nu ştie când va avea buget şi cât de subțire va fi acesta; groparul de la finanțe, ajuns premier, se miră de cheltuielile cu aparatul bugetar şi, ce să vezi, «reformarea» acestuia vine cu politizarea prefecturilor, dublarea numărului de subprefecți şi îngroşarea schemei de personal din prefecturi (prin înființarea de noi funcții)”, spune europarlamentarul Dragoș Benea.
„Aşteptăm, însă, cu sufletul la gură ca liderii locali ai alianței – respectiv Viziteu, Ghingheş şi Miron – să promoveze transparent, măcar la nivel de secretari de stat, oameni care să aibă un cuvânt de spus la Fonduri europene, Transporturi, Dezvoltare regională sau Sănătate”, a mai declarat acesta. Dragoș Benea spune că speră ca politicienii să reuşească să propulseze la Bucureşti «specialiştii» băcăuani din USR Plus şi PNL care să facă pentru dezvoltarea Bacăului cel puțin cât a făcut PSD în guvernarea 2017 – 2019.
„Oportunități de dezvoltare există: Planul Național de Redresare şi Reziliență sau cadrul bugetar multianual al UE, 2021-2027, pentru a indica doar două instrumente. Prin urmare, e momentul să existe şi băcăuani la masa deciziilor guvernării USR/Plus – PNL, fie şi în eşaloanele 2 sau 3″, a încheiat europarlamentarul băcăuan.
Nedumeriri la PNL
Decizia luată la București a căzut ca un fulger peste liberalii băcăuani, care încă nu și-au revenit din șocul alegerilor, la care au pierdut aproape totul în favoarea partenerilor de alianță. Niște parteneri care au venit fără nici un fel de zestre și care au reușit să ia caimacul. „Repartizarea prefectului Județului Bacău către USR PLUS mă nedumerește și mă întristează. Și nu pentru că USR PLUS nu ar avea oameni competenți sau integri, care să exercite această demnitate!
Dar, în contextul în care PSD deține Președinția Consiliului Județean iar USR PLUS dă Primarul Municipiului Bacău- obținută într-o alianță în urma căreia PNL nu doar că nu a obținut nimic dar a mai și pierdut în detrimentul USR PLUS consilieri în toate UAT-urile în care am candidat în alianța, era firesc și logic – ca indiferent de aplicarea algoritmului, demnitatea de Prefect de Bacau să revină PNL”, spune senatorul Daniel Fenechiu (PNL).
„Pentru că parteneriatele oneste și pe care le doreșți de lungă durată nu presupun să-ți arăți mușchi când poți, ci să fii înțelept și să ții cont și de ce își dorește partenerul. Mai ales când din parteneriatul precedent ai câștigat doar tu iar el a pierdut totul… Asta, dacă vrei cu adevărat un parteneriat loial și nu o căpătuială bazată strict pe oportunitate… PNL Bacău merge mai departe, loial și onest, așa cum a făcut-o întotdeauna” a mai pus senatorul Fenechiu.
O mențiune specială se cuvine a fi făcută în privința PNL Bacău. După ce, mulțumită negocierilor lui Ionel Palăr, PNL a pus pe tavă USR-ului funcția de primar al Bacăului, iată că liberalii băcăuanii mai bifează o reuşită… tot în dreptul USR: funcția de prefect!
Dragoș Benea, europarlamentar
De ce e importantă funcția de prefect?
Conform art.252 din Codul administrativ, în calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul îndeplinește următoarele categorii de atribuții:
a) atribuţii privind asigurarea implementării la nivel local a politicilor guvernamentale şi respectării ordinii publice;
b) atribuţii în exercitarea rolului constituţional de conducere a serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale;
c) atribuţii privind verificarea legalităţii actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale şi atacarea actelor administrative pe care le consideră ilegale;
d) atribuţii de îndrumare, la cererea autorităţiloradministraţiei publice locale, privind aplicarea normelor legale din sfera de competenţă;
e) atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.