Elevii de la mai multe unitati de invatamant din mediul rural au inceput anul scolar in conditii moderne. Aceasta gratie unor investitii substantiale care au dat o alta fata scolii. Pe de alta parte, 20 la suta din unitatile de invatamant nu au nici acum autorizatii sanitare. Toate datele au fost prezentate in cadrul ultimei sedinte a Comisiei de Dialog Social care a avut loc ieri, la Prefectura.
In vacanta de vara s-au finalizat mai multe investitii la unitatile de invatamant din mediul rural. Astfel, macar pentru o parte din elevii de la tara, clopotelul a sunat intr-o sala de clasa noua. "In vacanta de vara, au fost finalizate investitiile de la Scoala cu clasele I-VIII Dofteana, scoala noua cu 4 sali de clasa, gratie unei investitii a Bancii Europene de Investitii si la Scoala cu clasele I-VIII Gaiceana, la care s-au executat lucrari de consolidare si reabilitare. S-au construit 5 sali de clasa si anexe", a explicat prof.Daniela Bilbor, inspector scolar. Tot in vacanta de vara s-au executat lucrari de reparatii capitale la Scolile Nr. 1 si Nr. 2 din Targu Ocna si de reabilitare cu fonduri europene la Scoala cu clasele I-VIII Lunca Ciughes. Au termen de finalizare anul 2012, alte doua investitii importante: Scoala cu clasele I-VIII Scorteni si Scoala cu clasele I-VIII Tarhausi din Ghimes, unde lucrarile sunt finantate prin Programul Reabilitarea Infrastructurii Scolare. "Copiii invata in spatii inchiriate de scoala, in scolile vechi sau gradinite, astfel incat procesul educativ sa se desfasoare in cele mai bune conditii", a mai precizat Bilbor.
Nu au autorizatie
Inceputul de an scolar a prins insa pe picior gresit 20 la suta din unitatile de invatamant din judet care nu s-au autorizat sanitar. Aceasta pentru ca, in 2011, nu au apa curenta, grupuri sanitare moderne sau nu sunt conectate la o retea de canalizare. Pentru astfel de investitii ar fi nevoie de sume pe care primariile nu le au. "Sunt situatii si situatii. Unele scoli au depus documentatia necesara si urmeaza sa vina inspectia. Pentru unele unitati situatia va fi greu de rezolvat pentru ca scolile sunt foarte vechi, cu toalete in curte, nu au apa sau canalizare, iar investitiile ar fi foarte mari, intr-un timp prea scurt si costisitoare. Pentru alte unitati, urmeaza sa se depuna documentele care lipsesc in vederea autorizarii", a detaliat inspectorul scolar Daniela Bilbor. "Este extrem de important ca 80 la suta din scoli sunt intr-o situatie buna si au autorizatie. Cu pasi marunti, pe parcursul anului scolar situatia se mai poate remedia", a opinat optimist subprefectul Gelu Dascalu. De altfel, 9 unitati de invatamant au dosarele in evaluare la Directia de Sanatate Publica. Vor ramane totusi fara autorizatie sanitara unitatile de invatamant in care nu sunt asigurate conditiile de igiena. In plus, prescolarii din unele gradinite invata in spatii inchiriate, iar proprietarul nu suporta cheltuielile de modernizare care sa permita autorizarea. Este cazul gradinitelor din Cernu, Prohozesti Poduri sau Nr. 7 Buhusi. Acestea vor functiona, cel mai probabil in continuare fara autorizatie sanitara. Mai norocosi sunt elevii din scolile "Mihail Andrei" si "Stefan cel Mare" Buhusi, unde in luna octombrie vor incepe lucrarile de canalizare. Gratie acestora si aceste doua scoli vor putea functiona legal.
Andreea Gavrila