16 ianuarie 2025

• fermierii așteaptă să fie despăgubiți de stat

Ploile nu au salvat agricultura

Ploile căzute la începutul lunii în județul Bacău au salvat o mică parte din culturile agricole. Precipitațiile au fost în cantități diferite, de la zonă la zonă. Astfel, dacă în unele zone din nordul județului (cum ar fi Itești), s-au înregistrat și 40 l/mp, în schimb, în zona de nord-est, acestea au fost abia la jumătate (circa 15-20 l/mp la Roșiori și Dămienești).

Partea proastă este că zona de sud-est a județului (Răchitoasa, Podu Turcului), cea mai săracă, a fost ocolită de ploi, nebeneficiind deloc de precipitații.



„Aceste precipitații sunt salvatoare pentru o bună parte din culturile agricole din județul Bacău. Au un efect foarte bun pentru culturile înființate în a doua epocă, în această primăvară, având în vedere că, la această dată, sunt în cea mai mare parte încheiate lucrările de semănat. La culturile însămânțate în prima epocă, unde plantele au răsărit pe baza umidității din sol, suferind din cauza secetei, pot fi situații în care plantele au pierit în proporție mare, cultura fiind compromisă.

Dar, sunt și situații în care plantele au rezistat și, cu aceste precipitații, își vor reveni (lucernă și sfeclă de zahăr)”, a explicat Adrian Solomon, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Bacău.

Posibil să mai fie salvate o parte dintre culturile de cereale păioase, rapiță, care au fost înființate din toamnă. Din păcate, sunt suprafețe de culturi compromise, pe care fermierii au decis că ar fi mai economic să le întoarcă, înființând alte culturi, de primăvară. Speranța este așteptată de la ministerul de resort care, în baza rapoartelor întocmite de comisiile de evaluare a pagubelor provocate de secetă, urmează să stabilească măsurile de sprijin pentru fermieri.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img