Angajatori care refuza plata drepturilor salariale
Peste 50 de persoane si-au reclamat angajatorul la Inspectoratul Teritorial de Munca. Cei mai multi s-au plans ca nu li s-au platit drepturile salariale cuvenite. Pentru incalcarea acestora sanctiunile prevazute de noul Cod al Muncii sunt foarte dure.
In ciuda sanctiunilor mult mai drastice prevazute de noul Cod al Muncii si intrate in vigoare la 1 mai, unii angajatori continua sa nu respecte anumite drepturi ale salariatilor lor. Dovada sta faptul ca si in luna iunie Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau i s-au plans in acest sens zeci de persoane. Pe parcursul lunii trecute la aceasta institutie s-au inregistrat 54 sesizari, adica o medie de cel putin doua pe zi (lucratoare). Marea majoritate, adica 48 de reclamatii, au avut ca obiect neplata unor drepturi banesti, precum salariile, banii cuveniti pentru concediul de odihna sau medical ori anumite sporuri. Restul s-au referit la neincheierea in forma scrisa sau incetarea abuziva a contractului individual de munca, neacordarea preavizului legal in acest caz ori la refuzul angajatorului de a elibera o adeverinta privind drepturile banesti din urma pentru recalcularea pensiei. Mare parte din aceste sesizari au fost solutionate de catre ITM Bacau. In iunie, acesta a rezolvat 50 de reclamatii, cateva dintre ele fiind depuse in luna anterioara. "De fiecare data noi am facut o vizita la sediul societatii vizate in reclamatie, ne-a declarat Cristian Cucuian, inspectorul sef al ITM Bacau. Ne-am implicat in cele sesizate de catre reclamant si am cautat sa le rezolvam problemele pe cale amiabila. Dar am fost nevoiti sa aplicam si sanctiuni unei parti dintre cei care erau in culpa."
Amenzi care te pot baga in faliment
Pentru multe din cele sesizate de catre reclamanti Codul Muncii prevede sanctiuni foarte dure. Pentru fiecare persoana folosita la lucru fara a avea incheiat contract de munca amenda este de 10.000-20.000 lei. Daca sunt peste cinci cazuri, atunci angajatorul risca inchisoarea de la 1 la 2 ani sau amenda penala. Dar si persoana care accepta sa munceasca fara contract este pasibila de amenda intre 500 si 1.000 lei. In ce priveste drepturile salariale, incalcarea acestora se amendeaza in functie de gravitatea faptei. Astfel, nerespectarea dispozitiei privind garantarea in plata a salariului minim brut pe economie se amendeaza cu 300-2.000 lei. Daca in mod repetat un agent economic nu a acordat salariul minim pe economie unui angajat, atunci el risca inchisoarea de la 6 luni la un an sau amenda penala. In cazul in care exista o hotarare judecatoreasca definitiva privind plata drepturilor salariale iar angajatorul in cauza nu o executa in termen de 15 zile, atunci poate sa faca inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau sa suporte o amenda foarte mare. Pentru neacordarea zilelor libere prevazute de Codul Muncii amenda este de 5.000-10.000 lei. Daca angajatorul nu are aceasta posibilitate si trebuie sa le compenseze in bani, dar nu o face, il va costa aceeasi sanctiune. Angajatorii care isi intrerup temporar activitatea si nu le platesc angajatilor in aceasta perioada indemnizatia de 75 la suta din salariul de baza, vor suporta o amenda de 1.500-5.000 lei pentru fiecare caz in parte. Asadar, sanctiuni care pe micii intreprinzatori ii pot baga in faliment, incat mult mai avantajos pentru toti este respectarea noilor reglementari din Codul Muncii.
Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.