Gunoiul menajer ii sufoca pe bacauani si le pune in pericol sanatatea. Chiar si atunci cand pubelele si ghenele sunt golite, nu se respecta normele sanitare obligatorii in aceasta activitate. Platformele de gunoi nu sunt spalate si dezinfectate. Inspectorii sanitari trag un semnal de alarma.
Bacauanii au ajuns sa se bucure cand vad masina de gunoi, sperand ca vor scapa de mizerie si duhoare. Mai ales in perioada verii, cand caldura sporeste riscul contractarii unor boli si chiar pe cel al izbucnirii unor epidemii. In contul banilor pe care ii platesc locuitorii municipiului drept taxa de salubritate ar trebui sa li se ofere servicii prompte si complete. De promptitudine nici nu poate fi vorba, lucru pe care il observam usor in drumurile noastre prin oras: pubele pline, dand pe afara, uitate de lucratorii de la SOMA, societatea care a castigat banoasa afacere a ridicarii gunoiului din Bacau. Cand vine vorba despre serviciile „complete” asigurate de SOMA, nu toti bacauanii stiu ca dupa ce golesc pubelele sau ridica gunoiul din ghenele blocurilor, lucratorii ar trebui sa spele platformele si sa le dezinfecteze. „Este obligatorie prin lege dezinfectarea platformele, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica. Platformele trebuie sa fie racordate la reteaua de alimentare cu apa si la cea de canalizare, pentru a putea fi spalate. Nerespectarea normelor sanitare pune in pericol sanatatea publica”. Aurel Cretu, inspector la Inspectia Sanitara de Stat, ne-a declarat ca foarte putine platforme de gunoi din municipiu au instalatiile obligatorii, iar dezinfectia nu se efectueaza corespunzator.
„Presararea unui praf nu este eficienta, spune Aurel Cretu. Lucratorii ar trebui sa prepare o solutie lichida, de o anumita concentratie, care trebuie utilizata dupa spalarea platformelor”.
Dezinfectie de forma
Asa- zisa dezinfectie a platformelor de gunoi se realizeaza, atunci cand lucratorii nu uita de ea sau nu fac economie, in cel mai rudimentar stil posibil. „Dam cu clor, sigur ca da, ne-a declarat ieri Gheorghe Visinescu, sofer pe una dintre masinile de la SOMA, in timp ce astepta ca muncitorii sa incarce gunoiul de pe o platforma din zona strazii Stefan cel Mare. Am aici, sub masina, o galeata cu praf si dam”. Pentru a exemplifica, a scos din galeata o jumatate dintr-un PET si a inceput sa arunce in vant un praf alb- gri, lipsit de miros. Fara o spalare temeinica inainte, clorinarea dupa metoda SOMA nu e altceva decat praf in vant.
Asa se explica probabil de ce bacauanii chestionati se mira cand aud de dezinfectarea platformelor de gunoi. „Sa dea cu clor? Niciodata! Abia ridica gunoiul la o zi, doua sau cand vin. Ajunge uneori mormanul pana in mijlocul aleii. Ce sa mai vorbim de clor?”, ne-a declarat Neculai Prisecaru, locatar pe strada Alecu Russo. „Nu i-am vazut niciodata dand cu clor si doar am geamul de la bucatarie deasupra ghenei de gunoi. Ma uit mereu dupa gunoieri caci nu pot deschide geamul din cauza mirosului de la ghena si ii tot astept sa ridice gunoiul. Saptamana trecuta nu au venit timp de cinci zile. Nu am putut deschide geamul si nici gati”, ni s-a plans Aura Arminia, locatar pe strada Stefan cel Mare.
Ping-pong cu raspunderea
Directorul general al SOMA, Vasile Dumitras, ne-a declarat ca dezinfectarea platformelor de gunoi se realizeaza cu o solutie lichida 5 la suta clor. „Le-am dat instructiuni muncitorilor si cred ca le respecta. Exista probabil si cazuri particulare, cand nu se respecta sarcinile de serviciu. Pentru viteza si din comoditate. Nu se pot spala platformele pentru ca instalatiile de apa si scurgerile nu sunt functionale. Asta e sarcina Primariei Bacau”. Viorica Marcu, director al Directiei de Salubrizare, este nemultumita de activitatea desfasurata de SOMA. „Chiar azi am discutat la SOMA si le-am spus ca sunt nemultumita ca nu se preia in totalitate gunoiul. Le-am cerut sa faca curatenie si dezinfectie, mai ales acum, pe perioada verii. Nu am verificat daca folosesc solutii dezinfectante, dar o voi face”. Scris de Doina MINCU