28 noiembrie 2024

Platformă online dedicată viitorilor prosumatori. Cum să vinzi curentul pe care-l produci

Băcăuanii interesaţi să-și producă singuri energie electrică trebuie să se logheze în contul de pe delgaz.ro. Platforma va genera automat, fiecărui client, cererea de prosumator. Platforma este un canal alternativ de comunicare, clienţii putând depune în continuare şi la Centrele de Relaţii cu Publicul ale Delgaz Grid documentaţia pentru a deveni prosumatori.

Compania Delgaz Grid, principalul furnizor de energie electrciă și gaze de pe zona Moldovei, revine cu o noutate în procesul de digitalizare a serviciilor. Astfel, pe site-ul delgaz.ro consumatorii are vor să devină prosumatori, se pot conecta pe platforma special configurată, unde cei intersați pot depune într-o manieră simplă și rapidă, întrega documentație necesară pentru racordarea la rețea și obținerea statutului de producător de electricitate din surse regenerabile. „Depunerea online a documentelor reduce timpul alocat acestui proces, în comparație cu deplasarea la centrele noastre. Cererea de prosumator, în esenţă, destul de complexă, devine uşor de completat prin intermediul noii platforme”, transmit reprezentanții Delgaz Grid. Prin urmare, primul pas este crearea unui cont pe delgaz.ro sau  logarea la contul deja existent, după care se va accesa meniul „Prosumatori”. Apoi, se vor completa datele de identificare, clienţii urmând să răspundă la câteva întrebări, în funcţie de informaţiile venite din partea acestora. La final, platforma le va genera în mod automat formularul de cerere de prosumator. „Cererile de prosumatori au o interfață prietenoasă şi au fost structurate în mai multe capitole, pentru a fi ușor de urmărit și de completat. Pentru clienții existenți, datele de contact, datele locului de consum și anumite informații tehnice sunt completate automat. De reținut că platforma dedicată de pe site-ul delgaz.ro este un canal alternativ de comunicare, clienţii putând depune în continuare şi la Centrele de Relaţii cu Publicul ale Delgaz Grid documentaţia pentru a deveni prosumatori”, mai aflăm de la reprezentanții companiei. Delgaz Grid va dezvolta și de acum încolo platforma online, adăgând noi funcţionalităţi, astfel încât experienţa clienţilor în procesul de racordare la reţeaua de distribuţie să fie cât mai ușoară.



Panourile fotovoltaice, multă electricitate decât centralele pe cărbune

În ultima perioadă, tot mai mulţi consumatori s-au arătat interesaţi de a deveni prosumatori, producându-și energia necesară cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Trenul s-a accentuat furibund de la invadarea Ucrainei de către Rusia. De exemplu, în anul 2020, numărul prosumatorilor racordați la rețeaua de distribuție a Delgaz Grid era în jur de 60. La finele lunii martie a anului în curs, numărul de prosumatori, clienți ai Delgaz Grid, ajunsese la aproape 8.000. Pentru acest an, compania estimează că va integra circa 12.000 de noi prosumatori. Interesant că, luna trecută, în întreaga Uniune Europeană, panourile fotovoltaice au reușit să genereze mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune din blocul comunitar.

Energia electrică, vândută la prețuri negative

Și mai interesant este că energia electrică a ajuns să fie vândută la prețuri negative, de minus 115 lei/MWh. Asta pentru că, în unele zile însorite din luna mai, operatorii de reţea au înregistrat producții mai mari de electricitate, față de cât puteau ei să tranzacționeze, fiind nevoiți să plătească pentru a fi preluată, altfel riscau să își oprească sistemele. Acest fenomen s-a întâmplat chiar și la noi, unde sistemele fotovoltaice nu sunt atât de dezvoltate ca în Occident, de exemplu. În schimb, Germania, de câteva luni, înregistrează prețuri negative, fiind nevoită să transfere energie solară foarte ieftină celorlalte țări comunitare. Interesant de urmărit ce se va întâmpla odată cu instalarea de-a dreptul a verii, când toată lumea se așteaptă ca producţia de energie fotovoltaică să crească vertiginos. Deocamdată, nu putem beneficia de această conjuctură și noi, românii, întrucât prețurile sunt palfonate, prin contracte, la 68 de bani/kwh, 80 de bani și 1,3 lei. În prezent, guvernanții lucrează la un act normativ prin care să se renunțe la plafonul la energie electrică, în cazul firmelor, iar pentru populație, să fie scăzut.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014