28 noiembrie 2024

Platforma Industriala Buhusi: o noua utopie pe vechile dureri?

In iulie 2006, SC ARRES SRL a incheiat cu Primaria Buhusi, in urma unei licitatii, un contract de concesionare pentru Platforma Industriala Buhusi, din interiorul SC STOFE. Buhusi. Printre altele, suprafata cuprindea trei parcele cu teren in suprafata de 72390 mp si constructii 9751 mp.

Capricii de Fata Morgana?



Iata si obiectivele concendentului SC ARRES SRL: crearea unui numar de 5.100 locuri de munca, intr-un termen de 2 ani realizarea investitiilor in valoare de 18.000.000 lei, in termen de 10 ani desfasurarea de activitati economice. In iulie 2007 au fost predate firmei SC ARRES bunuri concesionate (teren si constructii aferente) in valoare de 5.313.516 lei. Consiliul Local a aprobat, in 2007, demolarea de catre SC ARRES a unor constructii in suprafata de 6541 mp, in vederea demararii lucrarilor de amenajare si pregatire a suprafetelor pentru constructia viitoarelor cladiri necesare investitiilor care se vor derula pe Platforma Industriala Buhusi. Tot in 2007 se incheie un act aditional la contractul initial de concesionare. Potrivit acestuia, numarul de locuri de munca prevazute ramane acelasi, dar termenul este stabilit pentru sase ani. Din decembrie 2007 pana in ianuarie 2009, SC ARRES primeste de la Primaria Buhusi noua somatii privind obligatiile de plata a impozitului pe cladiri si teren. Ultima somatie avea valoarea de 547.373 lei. Consilierii ajung la concluzia ca afacerea scartaie. O comisie formata prin dispozitia primarului, in septembrie 2008, verifica modul de derulare a angajamentelor firmei ARRES si constata ca au fost demolate numai unele dintre cladiri, n-a fost realizata nicio noua investitie, n-au fost create locuri de munca, nu se desfasoara vreo activitate economica in cadrul Platformei Industriale Buhusi concesionate. Firmei ARRES ii sunt solicitate explicatii, dar aceasta nu se prezinta in septembrie 2008 la sedinta Consiliului Local. Administratorul SC ARRES SRL, ing. Dorin Antalut, si reprezentantul partenerului International Business Consulting. Llc, Fabio Roverati, solicita sa participe la sedinta din luna octombie 2008. Primaria Buhusi a primit si o adresa de la SC ARRES SRL prin care se precizeaza ca sunt angajate discutii pentru finantarea proiectului, de realizare a Platfomei Industriale, dar, din cauza situatiei globale nesigure, atoti marii jucatori din lumea financiara adopta o abordare de aasteapta si vezia, inainte de a finaliza orice afacere majora si de a incepe noi operatiuni, si sunt in imposibilitatea de a stabili o programare a datelor in timp, pentru continuarea activitatilor care tin de proiect, si ca trebuie sa urmareasca evolutia crizei internationale pana cand unele semne pozitive vor
aparea si, astfel, sa putem accelera din nou proiectul cu platforma industriala”.

Suficient, destul, ajunge?

Un referat complex prezentat consilierilor buhuseni in ultima sedinta, de catre un grup de specialisti ai Primariei, evidentiaza, intre altele, ca: SC ARES a concesionat pe o perioada de 49 de ani cele trei parcele care alcatuiesc Platforma Industriala Buhusi, iar activitatea desfasurata de aceasta de la preluarea platformei si pana in prezentat a constat in demolarea unor cladiri, magazii, valorificarea materialelor recuperate si paza terenului ARRES sustine ca, din cauza crizei internationale, nu exista inca resursele financiare necesare derularii proiectelor promise pentru Platforma Industriala, fiind necesar sa mai astepte pana la imbunatatirea situatiei acordarii creditelor, desi prin formularul de oferta depus se precizeaza ca investitiile propuse a fi realizate de catre SC ARRES vor fi aefectuate din fonduri proprii” si nu din credite bancare. SC ARRES trebuia sa platesca taxele si impozitele pe cladirile si terenurile concesionate in valoare de 71.267 lei (din care 57.112 debit la care se adauga majorarile in valoare de 14.155 lei). La aceasta valoare se adauga si plata redeventei de 547.373 lei, conform prevederilor contractului de concesionare.

Avancronica la inca un vis spulberat?

Viceprimarul buhusean Vasile Zaharia ne-a precizat: aSC ARRES se afla in perioada de gratie, pana pe 17 aprilie 2009, timp in care nu plateste redevente pentru concesiune. Avand in vedere ca SC ARRES nu a realizat niciun angajament stipulat in contract, suntem in situatia de a rezilia contractul si de a cauta o solutie pentru a valorifica spatiul. Dl Dorin Antalut a fost contactat de noi prin e-mail, telefon, corespondenta scrisa, dar nu ne-a raspuns”. Recent, ing. Dorin Antalut, administratorul SC ARRES, ne-a spus: ain decembrie 2008 am avut o discutie cu un reprezentant al Primariei. Inainte de sedinta Consiliului Local din februarie 2009, am prezentat o informare, Consiliului Local si Primariei, prin care ne precizam punctul de vedere. Probabil ca
n-au primit informarea in timp util, pentru a valorifica datele ei in acea sedinta despre care vorbiti. Acum asteptam un punct de vedere oficial al autoritatilor buhusene si, in functie de aceasta, vom avea si noi un punct de vedere”. In Buhusi se crede ca rezilierea contractului este inevitabila. SC ARRES argumenteaza contrariul.

Ion Fercu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014