Ingheata in apartamente
Bacauanii aflati la mâna asociatiilor de proprietari si a CET-ului tremura de frig in apartamente. Un semnal disperat am primit de la o familie de pensionari de pe strada Miron Costin. Chiar daca nu au datorii la intretinere, acestia sufera lânga caloriferele reci. Angajatii asociatiei de proprietari dau vina pe CET, CET-ul da vina pe asociatie.
Intr-un bloc de pe strada Miron Costin, trei batrâni tremura in apartamentul in care este mai frig decât afara. Elena si Mircea Iosebica, care au peste 80 de ani, sunt proprietarii locuintei. Ei o gazduiesc si ingrijesc pe sora Elenei Iosebica, Ana Gazinschi, in vârsta de 85 de ani, o femeie bolnava, tintuita la pat. Stapânul casei a facut nenumarate demersuri la asociatia de proprietari si la CET pentru a primi caldura imediat ce s-a racit vremea. S-a zbatut in zadar: caloriferele au ramas reci. „De pe 3-4 octombrie m-am interesat la CET si mi s-a spus ca au fost umplute instalatiile, dar ca trebuie sa ceara asociatia caldura”, ne-a declarat Mircea Iosebica. Locatarul s-a adresat Asociatiei de proprietari 56, din care face parte. Nu a gasit intelegere. Chiar daca le-a spus ca sotia sa a facut pneumonie din cauza frigului. De altfel, toti trei sunt suferinzi, iar pungile cu medicamente de pe masa o dovedesc.
„Sa mai puna o haina pe ea!”
„Doamna adminsitrator mi-a spus ca, daca este bolnava, sotia mea sa mai puna o haina pe ea! Eu imi amintesc ca si prin ‚89 ni s-a spus sa mai punem o plapuma pe noi.” La cei 82 de ani ai sai, Mircea Iosebica si-a vazut naruite sperantele ca mentalitatea oamenilor s-a schimbat in anii de dupa 1989. Pensionarul este nemultumit de atitudinea angajatilor din asociatie, dar si de modul in care i se calculeaza intretinerea. Pentru luna septembrie, de exemplu, luna cu intretinere de vara, i-au venit de plata aproape 170 de lei. Mult, dar s-a obisnuit sa achite pâna la ultimul leut. Cu toate acestea, ingheata in casa.
Uite caldura, nu-i caldura
De cealalta parte, presedintele asociatiei da vina pe CET. „Am facut solicitare scrisa acum 3 zile, ne-a declarat Narcis Popescu. Acum asteptam sa primim caldura. Noua ne-au spus ca daca nu au nicio avarie la punctul termic, ne dau. Vad ca sunt reci caloriferele.” De la CET am fost informati ca s-a primit abia pe 23 octombrie de la Asociatia 56 solicitare de furnizare a caldurii. „In urma adresei primite ieri de la asociatie, azi dimineata a inceput furnizarea caldurii. Daca sunt caloriferele reci este din cauza ca nu sunt aerisite instalatiile sau nu s-au deschis robinetii de la nivel de scara.”
La mâna vecinilor
Reprezentantii asociatiei mai sustin ca ceilalti locatari nu doresc sa se furnizeze caldura. Singura solutie pentru rezolvarea situatiei ar fi sistemul de distributie pe orizontala. Aceasta investitie a fost promisa de administratia locala, dar nu s-a realizat. „Asta e situatia, spune presedintele Popescu. Nu putem da caldura pentru un apartament. Nu avem sistem de distributie pe orizontala. Era vorba ca se face, dar nu s-a facut nimic.” Sistemul distributiei pe orizontala a agentului termic ar fi permis fiecarui consumator al CET sa decida când si câta caldura vrea sa primeasca. Cei cu plata intretinerii la zi, minoritari in asociatii, nu ar mai fi fost la mâna datornicilor care pot refuza caldura fiindca sunt majoritari si iau decizii.