Instrumentul principal de aplicare a politicii de mediu in judetul Bacau, Planul Local de Actiune pentru Mediu (PLAM) 2013 – 2017, a fost supus, ieri, 27 noiembrie, dezbaterii publice, inainte de a fi inaintat spre aprobare Cosiliului Judetean. La dezbatere au participat reprezentanti ai uor institutii judetene sau regionale, ai principalelor administratii publice din judet, ai principalilor agenti economici pentru care se monitorizeaza in mod deosebit managementul de mediu si ai unor organizatii neguvernamentale cu activitate in domeniul protectiei mediului.
„Incercam intotdeauna, in acest Plan – au spus reprezentantii echipei care a alcatuit documentul -, sa includem acele proiecte care sa se poata fi realizate, sa aiba o finalitate, sa nu ramâna doar scrise pe hârtie. Dificultatea maxima o constituie lipsa surselor de finantare. Dar speram ca vor intra finantarile din perioada 2014 – 2020 si ca proiectele de finantare vor fi realizate mai bine.”
Problemele generale de mediu identificate in noul PLAM al judetului pentru care se prevad actiuni specifice sunt poluarea apelor de suprafata, calitatea si cantitatea apei potabile, pericolele generate de catastrofe, fenomene naturale si atropice, poluarea atmosferei, a solului si a apelor subterane, gestiunea deseurilor, degradarea mediului natural si construit, urbanizarea mediului, efectele turismului si agrementului si educatia ecologica.
„Tinând cont de resursele limitate disponibile pentru solutionarea tuturor problemelor de mediu, comunitatile trebuie sa-si defineasca prioritatile si sa-si planifice implementarea acestora in mod eficient pentru urmatorii ani. PLAM este un program al investitiilor viitoare din comunitate. Obiectivele sale trebuie sa fie realiste, sa poata fi atinse intr-o perioada de timp definita si cu un buget asigurat sau estimat in functie de sursele de finantare existente” – se arata in doument.
Planul Local de Actiune pentru judetul Bacau isi propune sa utilizeze resursele existente in perspectiva accesarii oportunitatilor sociale si economice generate de dezvoltarea durabila.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.