Această perioadă a anului este cea mai indicată pentru plantarea de pomi fructiferi, asigurându-se un spor de creștere de 20-40 la sută, spun specialiștii în domeniu.
„La plantarea de toamnă, cum se zice, pomii se așează mai bine în pământ, cu rădăcinile, acestea devenind active, la primăvară, mult mai rapid, în comparație cu pomii care au fost transplantați în acel moment.
Plus că perioada de toamnă – noiembrie – decembrie – este mult mai relaxată și avem timp suficient pentru a face gropile, a planta pomii, față de primăvara, când suntem sub presiunea timpului, a căldurii, a dezmuguritului”, explică dr.ing. Florin Acatrinei, specialist în pomicultură, proprietarul unei pepiniere de pomi fructiferi certificată din Bacău.
El mai spune că, toamna, se poate planta fără nicio problemă, chiar și în decembrie, târziu, atâta timp cât pământul nu este înghețat profund, astfel încât să poată fi săpată groapa. Interesant este că se pot face plantări chiar și când ninge și este zăpadă, întrucât neaua creează condiții mai bune pentru așezarea pământului pe rădăcini.
Câteva sfaturi despre plantarea de toamnă
În această perioadă, pot fi plantați puieți din specii diferite: cireși, vișini, caiși, piersici, meri și pruni ș.a.. Însă, ca regulă obligatorie, indiferent de speciile de pomi preferate, toți puieții trebuie să fie certificați.
„S-au întâmplat multe cazuri când oamenii au cumpărat din diferite locuri pomi care, ulterior, s-au dovedit a fi orice numai soiul pe care îl căutau nu. De aceea, pomii trebuie achiziționați din surse autorizate, certificate. Apoi, puietul trebuie atent verificat, chiar și când este cumpărat din magazine, cu etichetă, pentru a nu avea rădăcini dezhidratate, tulpina la fel, și fără urme de boală”, a mai spus dr.ing. Florin Acatrinei. La ora actuală, în Bacău, sunt doar doi producători autorizați de pomi: Pomaltoi și Fructex.
În plus, cei care s-au decis să planteze pomi în această perioadă trebuie să țină cont și de câteva sfaturi care vor garanta prinderea puieților în pământ. Astfel, mai întâi, se vor respecta distanțele de plantare specifice rigorii la care va ajunge pomul în plantație (funcție de soi, de pomaltoi etc), apoi se vor săpa gropile (atenție, să fie mai mari, de circa 50/50/50), după care se vor fasona rădăcinile la 25-30 de cm, urmând a se face mocirlirea (scufundarea pomilor într-un amestec de pământ argilos cu balegă de vită).
La final, se așează pomul cu altoiul la nivelul solului, se acoperă cu pământ, se calcă ușor solul, eventual se udă, dacă acesta este uscat. A nu se uita amenajarea unui mușuroi în jurul pomului, cu o înălțime de 30-35 de cm, pentru a-l proteja de îngheț, în timpul iernii, și de atacul rozătoarelor sau a ierbivorelor. „Dacă grădina nu este împrejmuită cu gard, fiind expusă la câmp liber sau în apropierea unor păduri, se impune protejarea contra iepurilor sau a căprioarelor, cu folie neagră – exact ca și la pomii tineri -, pentru a nu fi roasă tulpina de deasupra mușuroiului”, a precizat Florin Acatrinei.
Prețul unui puiet de pom fructifer poate fi de 11 lei – măr, păr, la fel și la alun, până la 13 lei – prun, cais, piersic, cireș, vișin, nectarin, gutui, nuc. Totodată, se mai găsesc și diferiți arbuști, cum ar fi coacăzul roșu și negru, zmeurul, agrișul, murul – 4 lei bucata (cel fără ghimpi – 7 lei/buc), precum și viță de vie – 6 lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.