Luni, de la ora 14.00, in curtea Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” a fost amplasata o luneta-telescop, pentru a facilita observarea, in aer liber, a unui fenomen astronomic rar si spectaculos, care a debutat la ora 14:12, fiind vizibil aproape in intregime si din România. A fost vorba de tranzitarea de catre Planeta Mercur a discului Soarelui.
Au venit sa urmareasca „in direct” acest eveniment astronomic elevi ai Cercului de Astronomie „Meteor”, infiintat ca urmare a unui parteneriat dintre Complexul Muzeal, Colegiul National „Vasile Alecsandri” si Scoala Gimnaziala „Al.I. Cuza”, coordonat de Doina Capsa, profesor de fizica la Colegiul Alecsandri. Din pacate, in primele minute, norii au acoperit Soarele, spre dezamagirea celor prezenti.
„Acest fenomen s-a mai produs, in 2003, vizibil si la noi, in 2006, insa nu a putut fi observat din România si se va mai produce pe 11 noiembrie 2019. Când cerul se va degaja de nori tranzitarea se va putea observa in conditii bune”, ne-a spus Maria Velea, muzeograf, la subunitatea Observator Astronomic. Vizitatorii au primit informatiile necesare unei observari optime, fiind avertizati ca nu este recomandata observarea cu ochii neprotejati.
In toata amploarea lui, fenomenul a putut fi observat de fiecare dintre cei prezenti, pasionati de astronomie care, intre timp, s-au asezat in spatele lunetei-telescop, pentru observatiile care au continuat pâna la ora 18.00, iar cei care au in dotare instrumente de mare precizie au putut continua pâna la ora 20.30. „In 2019, acest interesant fenomen va putea fi observat in conditii mult mai bune, deoarece, in curând, va fi deschis Observatorul Astronomic, care va fi dotat cu cele mai performante instrumente de observare si cercetare din România”, ne-a spus si dr. Gabriela Gurau, manager al Complexului Muzeal.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.