15 ianuarie 2025

Pisica și cățelul,  vectorii de suflet ai  supraviețuirii

A fost trasă cortina peste un demers național foarte important: recensământul populației.  Am, firește,  rezerve față de rezultatele recenzării. Dacă le-aș expune, ar exista voci bosumflate care ar întreba: ,,Cine-i ăsta de-și permite să comenteze? Este, cumva, statistician?”… Nu sunt fanul celor care spun că statistica este o minciună fardată, dar privesc atent către știuta zisă a  lui Churchill:  ,,Singurele statistici pe care te poţi baza sunt cele pe care le-ai falsificat tu singur”…

Riscând, arunc doar o singură privire dezamăgitoare asupra calității manageriale a unora dintre cei care gestionează truda Institutului Național de Statistică. Formulând concluzii care vizează desfășurarea recensământului, aceștia, încurajați și de unii ,,jurnaliști”, au trimis accente  către ceea ce ei cred că  au fost ,,momentele vesele” ale recenzării. Unul dintre statisticieni a cuvântat bășcălios, ca în  ,,Las Fierbinți”: ,,Unii nu pricepeau de ce nu-și pot include cățelul în cadrul membrilor de familie, alții voiau să-și includă pisica”…  Cel puțin câțiva dintre recenzații care solicitau asemenea incluziuni nu erau, din păcate, purtătorii unui mesaj rupt din aria comediei, ci actorii reali, purtătorii de cuvânt ai unor drame care pot fi sintetizate simplu cu un cuvânt: alienarea.



Alienarea, privită ca destrămare a rosturilor existenței noastre sau ca  rug-vedetă al acesteia, ne vorbește despre zidurile aruncate de noi între noi, este ruptura funciară dintre actor și decor, dintre om și semenii lui și, uneori, dramatic, până și între  om și el însuși. Aflat în căutarea echilibrului  ființării sale,  omul își caută puncte de sprijin. Când nu le găsește printre oameni, se refugiază (și) în lumea inocenței, căutând, obsesiv uneori, compania unor animale (care nu trădează, respectă virtuțile prieteniei etc.). Cei care doreau să-și treacă animalul de companie ca membru al familiei nu exprimau o atitudine din orizonturile comediei, ci din cele ale unei drame naționale. Pentru unii, pisica și cățelul sunt vectorii de suflet ai supraviețuirii, singurii membri autentici ai familiei. Asta n-au priceput acei statisticienii care, prin comentariile lor, ne-au dezvăluit un alt chip al analfabetismului oficial.

 

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img