Buna dimineata! Dar dupa primul pas, Aau!, o durere violenta în calcâi. Categoric nu este o dimineata fericita. Mersul pâna la baie, bucatarie este o durere si un chin. Fiecare pas este un junghi în calcâi sau în talpa. Pâna la iesirea din casa durerea paleste putin, in cursul zilei dispare, dar în cursul zilei poate reveni, cu atât mai mult cu cât suntem nevoiti sa stam mult în picioare sau sa mergem mult pe jos. Cred ca un numar considerabil va regasiti in acest tablou, cel putin conformstatisticilor americane 10% din populatie. Precis ca v-ati prezentat la medic, ati facut o radiografie de picior si surpriza…. ati descoperit cauza, un „pinten” calcanean. Sa vedem cât de vinovat este acest „pinten”, cât este mit si realitate.
Tabloul de mai sus corespunde simptomatologiei Fasciitei Plantare, denumirea corecta, medicala a acestei afectiuni. Deoarece între calcâi si degete exista o retea extrem de bogata si diversa formata din tendoane, nervi, vase de sânge, acestea sunt sustinute de o fascie, formata dintr-un tesut fibros, întins între calcâi si degete. Aceasta structura de rezistenta are rolul de a amortiza socul produs de impactul calcâiului cu solul si de a forma bolta longitudinala a piciorului. Fascia poate suferi întinderi, inflamatii, fisuri, iritatii. Toate acestea conduc la durere în calcâi sau in bolta piciorului.
Aceasta suferinta apare în special la persoanele care prin natura meseriei stau foarte mult în picioare si la alergatori profesionisti sau amatori, balerini, dansatori. Persoanele cu picior plat, sau din contra cu picior scobit, cu bolta accentuata, la cei cu vicii de mers, cum ar fi mersul cu vârfurile în interior, sau cu presiune crescuta pe marginea interna a piciorului. Utilizarea unor pantofi neadecvati, cu talpa rigida, sau trecerea brusca de la balerini la tocuri foarte înalte. Surplusul de greutate, obezitatea si predispozitia genetica sunt alte cauze. Afectiunea este întâlnita dupa vârsta de 40 de ani.
De cele mai multe ori se indica efectuarea unei radiografii de picior, in cautarea unui „pinten” calcanean numit exostoza osoasa, sau osteofit. Acesta poate fi prezent, sau nu. Exista persoane la care este prezent fara sa fie însotit de vreo durere. Aceasta exostoza este mai degraba o consecinta a inflamatiei fasciei plantare si nu o cauza. Prezenta lui nu este obligatorie si niciun caz nu trebuie sa devina tinta tratamentului. Cu alte cuvinte, fasciita plantara nu este determinata de pinten, ci principala cauza este inflamatia, întinderea sau leziunea fasciei.
Conduita terapeutica presupune abordarea problemei din mai multe unghiuri. Este important sa facem o evaluare a sprijinului piciorului pe sol, cu alte cuvinte sa facem o podometrie si ulterior o analiza a mersului. Daca se constata modificari în acest sens se recomanda sustinatori plantari si corectarea viciilor de mers. Se recomanda încaltaminte comoda, adecvata, cu talpa moale, toc lat cu tocul de aproximativ 4 cm. Scaderea ponderala este binevenita. Sportivii, mai ales maratonistii, ar trebui sa-si schimbe hobbyul sau sportul, iar în momentele foarte dureroase aplicatia unei pungi cu gheata este indicata.
Fizioterapie în formula antialgica, anti-inflamatorie, biostimulanta care sa amelioreze durerile, sa creasca supletea fasciei, sa repare leziunile. Kinetoterapia este foarte importanta, exercitii de întindere a fasciei si a tendonului Ahilian, pe lânga tonifierea musculaturii piciorului si gleznei, reeducarea mersului în cazul viciilor de mers. Masajul piciorului este benefic. Pe perioada noptii se poate purta o orteza care sa creeze un suport pentru bolta.
Toate aceste mijloace de investigatie, evaluare si tratament le gasiti la cabinetul PhysioKinesis. Sistemul de evaluare a posturii va da o imagine exacta asupra încarcarii piciorului, pozitiei si sectoarele care trebuie corectate prin sustinatori plantari. Acestia din urma pot fi alesi si adaptati tot în cadrul cabinetului PhysioKinesis.
Durerea trenanta cu modificarea mersului, neglijarea acestei suferinte aduce modificari la nivelul etajelor superioare, adica la nivelul genunchilor, soldurilor, coloanei lombare. Modificarea biomecanicii piciorului se resfrânge asupra acestor articulatii, accentuând uzura cartilajelor, cu instalarea gonartrozei, coxartrozei sau spondilozei lombare.
Ca o concluzie de final, durerea la nivelul calcâiului sau in bolta piciorului, prezenta în special dimineata la primii pasi, nu este consecinta unui pinten calcanean, tratamentul urmareste relaxarea si ameliorarea starii fasciei plantare si nu spargerea pintenului; începerea precoce si sustinuta a unui tratament va preveni instalarea complicatiilor. Partenerul dumneavoastra este PhysioKinesis.
Dr. Iulia Belc
Medic primar Recuperare medicala, Medicina Fizica si Balneologie