23 octombrie 2024
ActualitatePing-pong cu spitalele / Administratia locala s-a trezit cu Sanatatea in curte

Ping-pong cu spitalele / Administratia locala s-a trezit cu Sanatatea in curte

Printr-o recenta ordonanta de urgenta, atributiile si competentele Ministerului Sanatatii Publice fata de spitalele publice sunt transferate administratiei publice locale. Consiliile locale, care abia puteau intretine cladirile spitalelor, vor fi obligate sa asigure finantare pentru dotarea acestora si salarii. Edilii asteapta un buget pe masura.

Transferul spitalelor face parte din proiectul de descentralizare a sistemului de sanatate, initiat in 2005. Teoretic, prin descentralizarea sistemului sanitar, oferta de servicii medicale se va plia pe necesitatile comunitatii. Practic, spitalele trec integral in grija si subordinea administratiilor publice locale. La aceasta ora nu se stie foarte clar cum va schimba noua ordonanta relatia dintre spitale si consiliile locale sau judetene, cine si in ce mod va asigura finantarea. Sunt asteptate normele de aplicare a ei. Descentralizarea vizeaza si asistenta medicala comunitara, scolara, activitatea mediatorilor sanitari, precum si pe aceea de avizare si autorizare de catre autoritatile publice locale.



De unde bani pentru medici si dotare?

De 4 ani, spitalele publice sunt in administrarea autoritatii locale. Consiliile locale si judetene trebuie doar sa intretina cladirile si pot contribui la plata utilitatilor. Fiecare spital a beneficiat de o cota diferita de sprijin pe plan local, in functie de bugetul administratiei locale si de relatia dintre conducerea unitatii si alesii locali. Primarii sunt ingrijorati de aceasta noua povara care este pusa in spatele comunitatii. „Am preluat spitalele, le-am predat, le-am preluat, iar le-am dat, ne-a declarat Ionel Turcea, primarul din Buhusi. Nici nu mai stim ale cui sunt. Daca odata cu spitalele primim si fonduri pentru a le intretine si dota, e perfect. Cred ca noi am avea mai multa grija de ele, numai ca din venituri proprii nu reusim. Uneori nu avem bani nici pentru salariile din primarie, cu ce sa-i platim pe medici?”

Toti beneficiarii
sa puna mana de la mana

O eterna tema de discutie este adresabilitatea spitalelor. „Sa nu uitam ca spitalul nu este pentru un oras, ci pentru o zona, spune si dr. Marin Bustuc, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica. In orasele mari nu cred ca va fi o problema, dar in localitatile mici ar putea aparea probleme. Eu cred ca, pe baza datelor statistice, toate localitatile deservite de un spital trebuie sa contribuie la finantarea lui”. Dr. Mihail Andronic, manager al Spitalului Municipal Onesti, crede ca Ministerul Sanatatii Publice scapa de obligatii fata de spitale aruncand pisica in curtea consiliilor locale. „Acestea ar trebui sa se sperie de noua ordonanta. Eu as refuza sa preiau un spital. Va fi vorba de responsabilitate totala, de la administrare la calitatea actului medical.” Prima impresie provocata de proaspata ordonanta este ca guvernul arunca pisica din curtea MSP in cea a consiliilor locale pentru ca nu mai poate sa o hraneasca.Doina Minncu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img