Un nou ministru, alte reguli
Un nou ministru, alte schimbari în învatamânt. Odata instalata in functie, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Cercetarii, a venit cu ordine si proiecte noi. Ultima decizie, care este inca in discutie, va schimba din nou planul cadru si programa scolara. Se doreste mentinerea clasei a IX-a la liceu, asta dupa ce in noua Lege a Educatiei se prevede ca aceasta sa ramâna la nivelul invatamântului gimnazial. Directorii din scolile bacauane sunt si ei bulversati.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, doreste mentinerea clasei a IX-a la liceu, motiv pentru care intentioneaza sa modifice Legea Educatiei 1/2011. „Clasa a IX-a cred ca trebuie sa ramâna la liceu. Liceul românesc are in traditie o durata de patru ani si eu cred ca trecerea clasei a IX-a la clasa gimnaziala ar insemna un salt in jos imens la calitatea invatamântului si nu cred ca trebuie sa-l facem. De aceea, acesta este unul din obiectivele pe care le avem atunci când vom modifica legea si vrem sa facem lucrul acesta cât mai curând”, a afirmat Ecaterina Andronescu, la sfârsitul saptamânii trecute, la o intâlnire cu directorii unitatilor de invatamânt.
Masura pentru reducerea abandonului
Legea 1/2011 prevede ca masura introducerii clasei a IX-a la invatamântul a intrat in vigoare odata cu generatia de elevi care a inceput clasa a V-a in anul scolar trecut, 2011-2012. Asta inseamna ca prima generatie de elevi de clasa a IX-a, care va ramâne la gimnaziu, va fi cea din 2015, care va face cinci ani de ciclu gimnazial, in loc de patru. Principalul argument al initiatorului legii, fostul ministru Daniel Funeriu, a fost rata nepermis de mare, de circa 20 la suta, a abandonului scolar la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa IX-a.
Ce spun directorii
„Poate ca este mai bine sa ramâna clasa a IX-a la gimnaziu. In mediul rural mai ales, unii elevi, lipsiti de resurse materiale, renunta sa se inscrie la liceu, asa ca abandoneaza scoala. Se multumesc cu 8 clase si atât”, ne-a declarat prof. Felicia Iordache, director Scoala Gimnaziala nr. 1 Manastirea Casin. „Asta daca ne permite si spatiul. In general scolile gimnaziale au fost proiectate pentru clasele I-VIII. Mai mult, noi din acest an avem si clasele pregatitoare. Este posibil sa nu mai putem suporta sa mai primim elevi”, spune si prof. Danisia Dumea, directorul Scolii „Mihail Sadoveanu” din Bacau. La toate acestea s-ar adauga si faptul ca s-ar perturba si miscarea profesorilor. Ar creste normele la generala si ar scadea la liceu, iar daca numarul de ore nu ar putea asigura o catedra intreaga, dascalii ar fi nevoiti sa se plimbe de la scoli la licee. Profesorii asteapta insa si lamuriri suplimentare, prin emiterea de noi ordine de ministru si norme de aplicare. Chiar daca parerile sunt impartite.
„Normal este ca in continuare clasa a IX-a sa ramâna la liceu. Trei ani ar fi prea putin sa pregatesti un elev pentru un examen de bacalaureat. In plus, la 14 sau 15 ani, cât are un elev când termina clasa a VIII-a, este chiar vârsta când trebuie modelat si format in gândire si rationament.”
Prof. Gabriel Andrei, director CN „Gh.Vranceanu” Bacau„Eu optez pentru liceu. E si opinia colegilor mei. Cel mai bine este sa nu fie schimbata nici structura dupa care se lucreaza de ani de zile. Plus ca mai e si problema posibilitatii de absorbtie a acestor elevi in scoli care au deja o anumita constructie si configurare.”
Prof. Daniela Bejan, director CN Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau