* comerciantii vând cu tupeu cirese de Itesti, desi livada a fost serios afectata de ploile din aceasta perioada * ciresele de pe tarabe sunt aduse, de regula, din Grecia
Desi anul a fost dezastruos pentru producatorii de cirese din judet, piata este plina cu produse pe etichetele carora sta scris mare „cirese de Itesti”.
Apetisantele fructe ale momentului se vând cu preturi ce se invârt in jurul a 8-9 lei kilogramul. Chiar si când ii intrebi, comerciantii din piete te iau la rost. „Ce mai conteaza. Sunt cirese”, ma „lamureste” o vânzatoare din piata mare.
In Piata Sud, la fel, un barbat de la taraba se bate-n piept cu caramida ca marfa lui este reala, taman din livada de la Itesti culeasa.
„Este imposibil. Azi, se face exact o saptamâna de când am incetat recoltatul la cirese, pentru ca nici n-am ce sa mai culeg. S-a stricat cireasa in pom. Ce am reusit sa culeg, foarte putin, a plecat in tara sau afara. De exemplu, acum, recoltez la visine. Asa ca cireasa de prin piete nu are nicio legatura cu Itestiul”, spune Pavel Teodorescu, patronul livezii de ciresi de la Itesti.
Administratorii pietelor spun ca sunt cu mâinile legate si nu pot face mai nimic in acest caz. „Nu am niciun instrument prin care sa le verific marfa. Eventual o pot face domnii de la politie care pot verifica avizele de insotire, sau specialistii de la Ministerul Agriculturii”, spune Vasilica Busuioc, directorul Administratiei Pietelor Bacau.
Cert este ca asa-zisele cirese de Itesti de pe pietele bacauane sunt un fals grosolan, produsele provenind fie din Grecia, fie din Ungaria. „Nu sunteti singurul pe care-l doare. Din pacate, e o chestiune pe care nu stiu de ce, in ultima perioada, nu o sprijina nimeni. Pentru ca am fost si eu la Itesti si am vazut ce este acolo, plus ca stiam si ce soiuri au in cultura. Or, a doua zi, am vazut ca pietele sunt pline de asa-zisele cirese de Itesti.
Cred ca numai o actiune comuna cu politia ar putea sa mai faca ordine cât de cât”, spune Maria Hagima, inspector local la Inspectia legume-fructe din cadrul Ministerului Agriculturii. Specialistii din domeniu spun, insa, ca mai nimerit ar fi ca ministerul de resort, aflat pe cale de a reorganiza, in acest an, institutiile din teritoriu, sa angajeze mai multi inspectori pe control in agricultura.
In prezent, la nivelul judetului Bacau, exista doar sase inspectori pe control (unul aflat in concediu de crestere a copilului), subordonati direct ministerului, insa, fiecare pe alt domeniu, respectiv legume-fructe, viticultura, fertilizanti si organisme modificate genetic (OMG), agricultura ecologica si industria alimentara si depozite de cereale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.