4 ianuarie 2025

Piesele de sah care i-au salvat viata unui ofiter

– tabla de sah a fost sculptata in prizonierat la rusi – in cariera sa, ofiterul român a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazu clasa a III-a

Putini bacauani stiu ca unitatea militara 01983 Parasutisti, gazduieste in incinta sa Muzeul National Militar „Ferdinand I”, filiala Bacau. Una din piesele de rezistenta expuse in acest muzeu reprezinta o cutie de sah a carei piese de lemn au fost lucrate manual de un soldat aflat intr-un lagar rusesc.



Se pare ca sculptorul pieselor de sah a fost cpt. Victor Botocan, acestea fiind lucrate in anul 1944, pe frontul de est, in perioada de prizonierat a ofiterului român.

„Tabla de sah ne-a fost donata in ’95, de Gabriela Oproiu, fiica militarului. Se spune ca talentul lui pentru sculptura l-a salvat de la o moarte cumplita, pentru ca lucrarile lui l-au impresionat pe comandantul lagarului.

sah soldat 4

Acesta i-ar fi cerut sa-i faca si lui un set de sah”, declara Viorica Francisco, conservator. Piesele de sah salvatoare reprezinta sculpturi ale dacilor si romanilor, asa cum si i-a imaginat autorul. Botocan a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazu clasa a III-a in 1942, in luptele pentru Odessa, unde a comandat un pluton de cercetasi alpini.

sah soldat 2

Despre „comorile” aflate in curtea muzeului gazduit de Batalionul 630 Parasutisti „Smaranda Braescu” Bacau, intr-o editie viitoare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img