Termon Onesti a incheiat anul 2005 cu pierderi imense. Rezultatele financiare deplorabile ridica mari probleme in privinta viitorului acestei societati. Consiliul Local va fi chemat sa se pronunte, in curand, asupra unei strategii menite sa salveze situatia. Termon a incheiat anul trecut cu pierderi cifrate la aproximativ 180 miliarde lei vechi.
Centralele de cartier, o solutie pompieristica
Tot mai multi energeticieni sunt de parere ca ideea construirii centralelor de cartier, pe baza de gaz metan, a fost o solutie nefericita, care nu a avut la baza calcule temeinice si consultari cu specialistii din domeniu. aNu poti trai doar din vanzarea energiei termice, asta sa fie foarte limpede pentru oricine. In plus, aceste centrale au fost proiectate pentru un numar mai mare de consumatori, decat cel existent in realitate. S-a procedat la modul impulsiv, din dorinta de a rezolva cat mai repede o problema spinoasa si nu s-a procedat cu profesionalismul necesar”, ne-a precizat un specialist in energetica, sub protectia anonimatului. Astazi, sunt luate in calcul doua variante: generalizarea sistemului centralelor de cartier in intreg municipiul, sau construirea unui grup energetic nou, in regim de cogenerare.
Pierderi de 800.000 de dolari
De la inceputul acestui an, pierderile financiare inregistrate in exploatare de catre SC Termon SRL se ridica la circa 800 000 dolari. Daca anul trecut, firma a obtinut beneficii la capitolul energie electrica, pentru 2006 se preconizeaza pierderi insemnate la acest capitol. Lipsa unui consumator industrial isi va spune si de aceasta data cuvantul. Este necesara adoptarea, in regim de urgenta, a unei noi strategii de termoficare a municipiului. Administratorul Termon e de parere ca se impune adoptarea unei solutii care sa aiba la baza cogenerarea. In acest mod, cu cele mai mici costuri posibile ar putea fi produsa atat energie electrica, dar si energie termica pentru intreaga zona. Onestenii ar putea avea energie electrica mai ieftina cu circa 40% decat cea furnizata de E.ON. Estimativ, un grup energetic nou, in regim de cogenerare, ar putea costa intre 20-22 milioane de euro, iar beneficiile lui s-ar putea constata, lesne, inclusiv in buzunarele onestenilor. Ramane la latitudinea Consiliului Local Onesti sa analizeze cu maximum de responsabilitate problema viitorului termoenergetic al municipiului si sa se pronunte in favoarea construirii unui grup de cogenerare, o investitie cu bataie lunga. La finele acestei luni, intr-o sedinta extraordinara, a legislativul local urmeaza sa se pronunte in delicata problema a SC Termon.
Mai multe amanunte veti putea citi in editia de saptamana aceasta a ziarului „Onesti Expres”.Scris de Catalin BUZINCHE