Producatorii de carne de pasare se lupta cu pulpele americaneSocietatile avicole, membre ale Uniunii Crescatorilor de Pasari, atrag atentia autoritatilor in privinta importurilor exagerate de carne
de pasare. Reprezentantii acestor firme acuza lipsa de reactie a guvernantilor fata de cresterea alarmata a volumului de carne de pasare importata pe fondul scaderii vanzarilor la intern. Situatia producatorilor de carne s-a deteriorat considerabil in ultimele luni ca urmare, in special, a aparitiei focarelor de gripa aviara.
Producatorii de carne de pasare se plang ca, din septembrie 2005 si pana la finele anului, consumul de carne a scazut de la 38,3 mii de tone la 23 mii tone. Acestia arata ca importurile din Statele Unite ale Americii si Brazilia reprezinta o concurenta neloiala, deoarece furnizorii din aceste tari nu respecta normele tehnologice din Uniunea Europeana, care sunt obligatorii pentru firmele romanesti de profil. „Din pacate, cei care conduc acum Romania sunt in continuare lipsiti de raspundere. Se importa in nestire, nu se controleaza marfa, aplicandu-se aceeasi unitate de masura la comercializarea carnii din intern si la cea provenita de afara, nu se respecta legislatia astfel incat totul sa fie ambalat. Au fost cazuri cand carnea congelata adusa de afara a fost dezghetata si vanduta drept carne refrigerata si multe altele. Din cauza asta, au crescut foarte mult stocurile, in vreme ce preturile au scazut, din pacate nu si in galantare”, a declarat Gheorghe Antochi, presedintele sc Agricola International, cel mai mare producator de carne de pasare din tara. Din datele patronatului crescatorilor de pasari reiese ca Romania a importat, an 2005, 158.000 de tone de carne de pasare, din care 92.300 tone din SUA, reprezentand 58 la suta din total si 40.200 tone din Brazilia, respectiv 25,4 la suta. Crescatorii de pasari acuza faptul ca an relatiile comerciale cu Statele Unite si Canada exista unele derogari de la reglementarile sanitare – veterinare, fiind permis importul de produse din tari care nu respecta normele UE. Ei sustin ca an cele doua state este permisa folosirea an alimentatia pasarilor a furajelor de origine animala, iar tehnologia de productie nu este conforma cerintelor UE. Ciudat este ca Romania importa carne din SUA, tara an care an 2005 a fost semnalat virusul gripei aviare. Aceleasi date releva faptul ca, pana la data de 31 decembrie 2005, stocurile producatorilor au ajuns la 20.000 de tone (de 10 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2000). Si asta in vreme ce importul de carne de pasare a reprezentat 42 la suta din totalul consumului intern. Producatorii de carne de pasare din tara mai arata ca, in ultimele trei luni ale anului trecut, din cauza aparitiei gripei aviare, firmele avicole au inregistrat pierderi de peste 1.235 de miliarde lei vechi (peste 34 milioane de euro), situatie determinata inclusiv de oprirea exportului si scaderea pretului de vanzare la poarta abatorului. Crescatorii arata ca preturile medii de import au scazut de la 1.300 de dolari pe tona an anul 2000 la 656 de dolari pe tona, anul trecut. „Taxa vamala de 45 la suta a ramas nemodificata din anul 2000, astfel ca, in conditiile continue a pretului de import aceasta taxa devine total ineficienta”, a mai spus presedintele Antochi. In acest context, producatorii din domeniu cer cresterea de la 45 la suta la 70 la suta a taxelor vamale pentru jumatati posterioare, pulpe si parti de pulpe (principalele doua sortimente importate care acopera 72 la suta din totalul importurilor), reducerea TVA la carne pana la media din UE, de 5-6 la suta, precum si ambunatatirea legislatiei legate de problemele de mediu.Scris de Florentin RADU