8 noiembrie 2024

Pictorul Ioan Măric aduce Drumul Crucii prin Bacău

Maestrul Ioan Măric a donat Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” o suită de tablouri personale inspirate de cele 14 Stațiuni de pe Drumul Crucii de la Ierusalim pe care a fost supus calvarului Iisus Hristos înainte de a fi crucificat.

Donația a fost prezentată publicului băcăuan în Miercurea Mare, 12 aprilie, odată cu vernisajul expoziției de artă naivă și contemporană „Popas în Grădina Maicii Domnului. Ioan Măric și prietenii săi”, deschisă la Complexul Muzeal.



Despre eveniment a vorbit criticul de artă Iulian Bucur. „Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim – a spus criticul – se află, evident, ridicată chiar peste Dealul Golgotei, dar cu Drumul Crucii reprezentat de Ioan Măric o asemenea biserică se află și în satul de baștină al pictorului, Luncani, un locaș de cult monument istoric cu hramul Vovidenia. Pentru că tablourile au ca model peisajul și atmosfera, dar și chipurile oamenilor din Luncani. Iar noi, aici, la Muzeu, vom scoate în fiecare an, de Paște, această suită de tablouri donate de autorul lor, pentru a le arăta publicului”.

Despre semnificația religioasă a Săptămânii Mari în care ne aflăm, acum, înainte de Sfintele Paști, și despre evenimentele acesteia a vorbit apoi părintele Gheorghe Ardeleanu, iar despre ținutul din care s-a inspirat Ioan Măric pentru cele 14 tablouri, despre ținutul Luncanilor și despre Biserica de lemn Vovidenia a vorbit părintele Adrian Grigoraș, slujitor la această biserică, unde a și luat nașterea proiectul „Drumul Crucii”. Iar părintele Iulian Popa, din parohia „Nașterea Maicii Domnului” Bacău, a vorbit despre pasiunea maestrului Ioan Măric pentru arta sa, dar și pentru a propovădui credința cea adevărată în Domnul nostru, Iisus Hristos.

Despre personalitatea și despre caracteristica artei lui Ioan Măric a vorbit și profesorul și pictorul Aurel Stanciu.

„xpoziția „Popas în Grădina Maicii Domnului. Ioan Măric și prietenii săi” reunește lucrări semnate de pictorii români Elena Ștefănescu, Maria Vintilă, Cătineanu Rodica, Lina Hartolomei și Augustin Cojocaru, dar și de elevii Școlii Gimnaziale din Luncani, îndrumați de prof. Irina Kincses.

Pe simeze sunt expuse și lucrări semnate de Elsa Farias (Brazilia), Jose Antonio Sabina Martinez (Spania), Luis Joaquin Rodriguez Ricardo (Cuba), Esau Andrade (SUA), Ibrahim Akinci (Turcia) și Beto Nascimento (Brazilia).




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014