25 decembrie 2024

Pictori băcăuani, în deplasare

Cel mai departe, mai precis la graniţa de vest a României, se află tablourile lui Aurel Stanciu, pe care organizatorii le-au numit în spiritul localismului: „Ferestre spre Oradea”, dar respectând tematica dragă artistului, prin care a devenit cunoscut în Moldova lui.

Spaţiul e unul special: Sinagoga Neologă Sion din Oradea, iar entităţile care şi-au dat mâna pentru o reuşită certificată sunt Asociaţia Artiştilor Naivi din România, Primăria municipiului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, APTOR Centrul de Cultură al judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.



„Unul dintre cei mai importanţi pictori români contemporani” (etichetă cu care se deschide afişul-program), Aurel Stanciu este doctor în arte vizuale şi tradiţii meşteşugăreşti (porţile monumentale din zona Trotuşului). Ciclul ferestrelor a subliniat Aurel Chiriac, fost director al Muzeului Ţării Crişurilor (prezent la susţinerea tezei de doctorat a artistului băcăuan în 2009, la Universitatea de Vest din Timişoara) se adaugă fericit altor două teme abordate de Aurel Stanciu: porţile ţărăneşti şi respectiv sfinţii cu ochii scoşi.

Al doilea artist, Carmen Voisei/Olguţa Pâţu, s-a asociat cu colega de filială Carmen Gâtlan, realizând împreună un tandem cât se poate de izbutit. Le-au stat la dispoziţie simezele Galeriei de Artă „Theodor Pallady” a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi, din strada eminamente culturală Alexandru Lăpuşneanul. Prof. univ. dr. Constantin Tofan, de la Academia de Arte „George Enescu” Iaşi Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, a sesizat în prezentarea sa nota de complementaritate a creaţiilor celor două artiste, profesorul Mihai Dorin a explicat aceasta cu trimitere la titluri ale celor două grupe de pânze, iar semnatarul acestor notiţe a imaginat expoziţia ca aripile aceluiaşi fluture, cu o notă aparte a artistei băcăuane: Carmen Voisei/Olguţa Pâţu reface sincretismul artelor, câtă vreme ea este şi autoare de versuri.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img