8 noiembrie 2024

Piata sclaviei: „Negrii” bacauani costa 1,5 milioane de lei

Munca fara forme legale reprezinta in continuare un subiect sensibil. Chiar daca amenzile sunt usturatoare si pentru angajatori si pentru angajati, cei care vor sa fenteze legea au gasit portitele necesare pentru a-si continua practicile.

Comisia de Dialog Social convocata de Prefectura Bacau a avut pe ordinea de zi subiectul muncii la negru. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau au prezentat situatia statistica rezultata in urma controalelor efectuate de la inceputul anului pe aceasta tematica. Numarul angajatorilor care au primit vizita inspectorilor muncii a ajuns la 1992. In acelasi timp, au fost verificati si peste 57 de mii de salariati, din care peste 22 de mii de femei si alti 31 de tineri sub 18 ani. „Numarul angajatorilor amendati a fost de 113. Au fost depistate 165 de persoane care lucrau fara forme legale, din care 63 femei. Valoarea amenzilor aplicate a depasit 2 milioane de lei, din care 1,5 milioane pentru munca la negru”, a declarat Dan Petrea, inspector sef adjunct ITM Bacau.
Dar, fenomenul, in ciuda modificarilor legislative, se mentine, ba chiar angajatorii au gasit noi metode de a scapa de prevederile legii. „In ultimul an, avem o scadere a angajatorilor depistati cu aceasta abatere si s-au diversificat metodele aplicate pentru munca la negru”, a mai spus Petrea.



Angajatorii s-au „versat”

Daca in mediile profesionale organizate, cum sunt societatile din domeniul textil, fenomenul aproape ca a disparut, in special acolo unde munca este dezorganizata se mai practica angajarea fara forme. Este si cazul celor care subcontracteaza lucrari in domeniul constructiilor. Cei care lucreaza la modernizari in apartamente sau la anvelopare nu se mai sinchisesc sa devina nici macar PFA. „Aceste societati se acopera cu facturi de la societati fantoma, pentru a da impresia de legalitate, sau cu servicii care nu au fost executate”, a declarat Romeo Fratila, director la Garda Financiara Bacau. Legea nu ii poate proteja, din pacate, pe cei care accepta executarea unei lucrari fara contract. „Am avut reclamatii pentru proasta calitate a lucrarilor, dar le putem oferi oamenilor mai putin sprijin pentru a-si recupera paguba. Beneficiarii sunt mai putin aparati”, a mai spus Fratila. Pâna la sfârsitul anului, controalele se vor intensifca, promit autoritatile. “O sa insist pe aceste actiuni mixte si o sa va rog sa imi puneti la dispozitie pâna la finele saptamânii un plan de actiuni pe acest subiect si pe domenii. O sa avem discutii cu politistii si jandarmii”, a declarat Dorian Pocovnicu, subprefect de Bacau.

Alte sute de sesizari vin pe adresa ITM din partea angajatilor care au lucrat o perioada de timp fara un contract. Nu de fiecare data, inspectorii le pot da dreptate acestor oameni. „Un raport de munca care nu lasa urme, dovezi, un pontaj, documente scrise este foarte greu de demonstrat, de aceea sfatuim angajatii sa nu accepte lucrul in aceste conditii. O persoana care nu are contract nu are dreptul la protectie sociala, la asigurare de sanatate si alte drepturi”, a explicat inspectorul sef adjunct al ITM Bacau.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014