Graul este mult si ieftin, in aceasta vara, dar sunt slabe sperante ca va fi ieftina si painea. Nici pretul legumelor nu va scadea foarte mult. Intermediarii, protejati de autoritati, sunt cei care decid nivelul preturilor in piete.
Anul acesta, recolta de cereale este foarte buna si in tara, si in judetul Bacau, sustin specialistii. "Trebuie sa recunoastem ca a fost un an de exceptie la grau si la rapita. O productie medie de patru mii de kilograme de grau la hectar nu prea s-a mai facut in zona noastra", arata Ioan Chiriac, directorul DADR Bacau. Poate pe vremea raportarilor fictive, cand toate erau duble sau triple fata de valorile din manualele de agricultura. "Si pentru porumb e un an bun, mai arata seful DADR. A plouat dupa grafic." Pentru 2012, este asigurata posibilitatea reluarii ciclului de productie, mai ales daca plata pe suprafata (SAPS) va fi efectuata la timp de catre APIA, mai exact in intervalul decembrie 2011 – iunie 2012. Intrebarea e daca populatia va beneficia de acest record. Productia foarte buna a determinat scaderea pretului, graul ajungand la 1,2-0,7 lei/kg. Ar trebui sa urmeze ieftinirea painii. "Producatorii nu vor micsora preturile, afirma Ioan Chiriac. Indicele de panificatie e foarte bun, pretul e mic si ar trebui sa achizitioneze grau de pe piata interna, dar marii procesatori nu se adapteaza la piata."
Dezordinea e cauzata de administratie
Deocamdata, au scazut preturile la legume, dar nu atat cat si-ar dori consumatorii. Rosiile au ajuns 1,2-1,5 lei, iar cartofii, 1-1,2 lei si ar trebui sa se mai ieftineasca pana in septembrie. Experienta ne-a invatat, insa, ca negustorii prefera sa vanda putin si scump. Ba chiar au gasit solutia sa vanda mult, chiar daca e scump: la toate tarabele sunt aceleasi preturi, iar orasanul nu are de ales. "Aici ar trebui sa intervina administratia locala, sustine Ioan Chiriac. Dezordinea din piete se datoreaza primarilor. Din pacate, functionarii si politia primariei stau de sase, ceea ce nu-i corect. Nu sunt platiti din banii publici ca sa-i apere pe intermediari." Daca apare "Garda", DGFP, DADR si nu au acte de provenienta, vanzatorii dispar. Unii au mai multe documente decat e normal, asa incat institutiile de control n-au ce sa le faca. Daca vine Garda Financiara, scot certificatul de producator, iar daca apar inspectorii DADR se declara agenti economici si arata actele societatii. "Noi verificam trasabilitate, de unde vin legumele si unde se duc, si conformitatea. Nu avem atributii in privinta evaziunii fiscale", arata Ioan Chiriac, seful DADR. Nu avem o piata sanatoasa, in care raportul cerere-oferta sa regleze preturile, iar asta din vina primarilor, sustine Ioan Chiriac. Cei din mediul urban inchid ochii la infractiuni, iar cei din mediul rural elibereaza certificate de producator fara sa verifice cat teren are horticultorul si daca e cultivat sau nu. Pe langa faptul ca afecteaza populatia, toate astea se intorc si impotriva administratiei, care va incasa mai putin la bugetul local.
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.