Analistii pietei imobiliare de la noi au emis, inca de la inceputul acestui an, ipoteza ca 2014 va insemna dezmortirea pietei si au vorbit de intereseul in crestere al investitorilor. Totul, dupa nu mai putin de sase ani de efecte vizibile ale crizei economice.
Liderul pietei imobiliare bacauane, Compania Apollon, a intocmit in acest sens o radiografie a evolutiei pietei locale in cei sase ani de criza, pe categorii de locuinte si zone rezidentiale.
Pretul garsonierelor a scazut pâna la jumatate
„In primul semestru al anului 2014, comparativ cu perioada inceputului de criza economica (anul 2008) – spune presedintele Companiei Apollon, Florin Popovici (foto) -, preturile garsonierelor situate in zona SUD a orasului au scazut, in medie, cu aproximativ 31,9%.
Scaderea s-a moderat in perioada 2013 – semestrul I al anului 2014, fiind de aproximativ 8,4%. Daca analizam, de exemplu, cartierul Aeroport (URA) – Narcisa, preturile garsonierelor confort 1, cu suprafata utila medie de aproximativ 41mp, se situeaza in semestrul I 2014 in jurul valorilor de 18.000 – 18.500 de euro (439 euro/mp util), preturi cu aproximativ 25,8% mai mici fata de anul 2008, când o garsoniera in aceeasi zona se vindea si cu 24.000 Euro.
Tot cu valoare de exemplu, comparativ cu anul 2013 in cartierul Cornisa preturile garsonierelor confort 1 cu suprafete de 34 mp s-au mentinut la un nivel relativ stabil pâna in semestrul I al acestui an, pretul inregistrând doar o mica scadere, de 2,4%.”
Pe pagina web a companiei Apollon pot fi comparate preturile medii ale locuitelor din diferite zone ale orasului, in grafice sugestive (http://www.apollon.ro/indicele-imobiliar.html).
In editiile urmatoare vom veni cu date despre preturile apartamentelor cu doua camere.
Premiera pe piata imobiliara bacauana
Compania imobiliara Apollon a lansat, in premiera pe piata imobiliara bacauana, indicele Apollon.ro, singura sursa din care se poate afla pretul mediu de tranzactionare pe metrul patrat al imobilelor. Studiul pe baza caruia s-a calculat indicele Apollon.ro are ca punct de plecare baza de date proprie a companiei, ale carei surse sunt atât tranzactiile efectuate de compania Apollon pe tipuri de proprietati, cât si tranzactiile efectuate direct de proprietari.
In metodologia de calcul a pretului mediu de tranzactionare s-au luat in considerare doar proprietatile de tipul apartamentelor decomandate, cu finisaje medii, situate la etaj intermediar, iar pentru acestea s-a tinut cont de suprafetele utile.Cu o experienta de 13 ani in imobiliare, Compania Apollon a devenit un adevarat lider de piata si, totodata, un punct de reper pentru orice consumator de servicii imobiliare de pe piata bacauana.