13 ianuarie 2025

Piata imobiliara, aproape blocata

Tranzactiile imobiliare s-au redus semnificativ in ultimii doi ani. Atat din punct de vedere numeric cat si din punct de vedere valoric. Criza economica, nesiguranta locurilor de munca, reducerile salariale, comisioanele mari ale agentiilor imobiliare si taxele notariale ridicate, toate aceste lucruri au dus practic la blocarea pietei de profil din Bacau.

Cu 40% mai putin

In perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2009 la nivelul Camerei Notarilor Publici din Bacau au fost inregistrate 7.083 de tranzactii imobiliare. In aceeasi perioada a anului 2010 numarul acestora a fost de 7.071. Procentul de scadere este de numai 0,17 procente. O valoare nesemnificativa am putea spune la prima vedere. Specialistii in domeniu spun insa ca aceste valori apropiate se explica prin faptul ca si anul 2009 si 2010 au fost ani de criza. Scaderea semnificativa a fost inregistrata fata de anul 2008 cand numarul tranzactiilor imobiliare a fost cu 40-50% mai mare. “Cu privire la valoarea tranzactiilor sau tipurile de acte legalizate care predomina in momentul de fata, nu vi le putem comunica deoarece Camera (n.r. – Camera Notarilor Pubici) nu detine asemenea date”, a declarat notarul public Alexandru Casapu, presedintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici Bacau.



Taxe prohibitive

Bacauanii care mai au ceva bani pusi deoparte prefera sa-i tina pentru zilele mai negre anuntate de finantisti. Asa ca se limiteaza doar la incheierea unor acte de stricta necesitate. Este la fel de adevarat ca si taxele notariale sunt, pentru multi dintre noi, de-a dreptul prohibitive. Astfel, pentru tranzactii in valoare de pana la 13.600 lei, taxa notariala perceputa este de 2,5% din aceasta suma. De la 13.601 pana la 27.400 lei se percepe un procent de 2%; intre 27.401 si 54.800 – 1,5%, intre 54.801 lei si 274.500 – 1%. Notarii spun insa ca cele mai des intalnite tranzactii imobiliare sunt cele pana in 13.600 lei. Astfel, cu cat valoarea tranzactiei creste, taxa perceputa scade. Potrivit calculelor facute de Consiliul Concurentei, romanii platesc servicii juridice de 1.070 euro, acesta fiind tariful minim practicat de notari. Un cost care este de patru ori mai mare, daca facem comparatia cu media europeana si daca se tine cont de nivelul veniturilor medii.

„Din ce in ce mai prost“

Reprezentantii agentiilor imobiliare se feresc sa comenteze prea mult aceasta situatie. Cei mai multi dintre ei isi cauta alte modalitati de a depasi criza. “Merge din ce in ce mai prost. Nici macar acum, in perioada verii, lucrurile nu se mai misca. Ma gandeam ca in momentul in care vin «italienii» acasa lucrurile se vor schimba”, ne-a declarat un agent imobiliar. Imobilele scoase la vanzare sunt si ele mai ieftine. Chiar si asa, bacauanii nu se mai inghesuie sa-si cumpere terenuri si apartamente. In Bacau, pretul unei garsoniere variaza intre 8.000 euro (garsoniera confort III) si 22.000 euro (pentru o garsoniera confort I). Cand vorbim despre apartamentele cu 2 camere, acestea pot fi achizitionate la preturi cuprinse intre 20.000 euro (confort III) si 40.000 euro (confort I). Pentru apartamentele cu 3 camere trebuie sa platiti intre 20.000 euro (confort III) si 55.000 (confort I). Apartamentele cu 4 camere sunt si cele mai scumpe, pretul variind intre 30.000 (confort III) si 70.000 euro (confort I).

Pret in functie de imbunatatiri

Pretul variaza si in functie de zona, etaj, vechime si imbunatatirile aduse. La apartamente cu o suprafata utila de peste 60 mp si un grad de confort sporit (gresie, faianta, centrala de apartament, tamplarie termopan), valorile de circulatie se vor majora de la caz la caz cu procente cuprinse intre 10% si 20%. La apartamentele amplasate la ultimul etaj in blocurile cu terasa (fara acoperis) valorile de circulatie se vor diminua cu 15%. “M-am gandit foarte bine inainte sa-mi cumpar un apartament. Si asta pentru ca l-am luat cu credit ipotecar. Oricum, este foarte greu. Am luat ziarul si l-am gasit. Nu am vrut sa apelez la o agentie imobiliara pentru ca ar fi trebuit sa platesc si acolo comision”, ne-a declarat Ramona Cristian. In acesta situatie, agentii imobiliari si notarii au spus ca piata de profil este aproape blocata.

Veniturile obtinute din tranzactiile imobiliare trebuiau declarate

26 iulie a fost ultima zi in care contribuabilii puteau depune la Directia Generala a Finantelor Publice Bacau declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar, trimestrial, semestrial pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii iunie (formularul 100), declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (formularul 102), decontul special de taxa pe valoarea adaugata, pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA si care au efectuat achizitii intracomunitare in luna precedenta, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii (formularul 301) precum si o declaratie informativa privind impozitul pe veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare (formularul 208). Cei care nu depun aceste declaratii in termenul prevazut de lege risca amenzi de pana la 5.000 lei. Pentru fiecare zi de intarziere se calculeaza dobanzi de 0,05% pe zi si penalitati cuprinse intre 5-5%.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img