8 noiembrie 2024

Piata en-gross te baga in faliment

Angroul „sacosarilor”

Bacaul are o piata de gross, un loc in care producatorii agricoli sa-si aduca marfa, sa o vânda in cantitati mari, foarte repede, astfel incât sa nu piarda timpul la taraba si sa se intoarca pe câmp sau in sere. Teoria suna bine. In realitate, acesta este locul in care samsarii vând marfa producatorilor la preturi umflate sau desfac produse din import.



Piata de gross a Bacaului a ajuns o banala piata a „sacosarilor”. Asa sunt numiti clientii obisnuiti. „Vindem rar cantitati mari de marfa, ne-a declarat Florentina Savin, din Pascani. Mai mult sacosarii vin, asa le spunem. Este vorba despre cei care cumpara cu sacosa, ca sa puna pe iarna. Ne bucuram sa venim aici, sa dam marfa repede, dar tot stam mult ca vindem cantitati mici.” Si Daniel Popa, din Tecuci, a observat acelasi lucru: „Vânzare ne fac cel mai mult cei care cumpara pentru gospodaria proprie.” Un alt producator, Doru Marin, din Pâncesti, a crezut si el in „ideea ca venim in piata de gross, dam toata marfa odata si plecam acasa, dar nu iese asa. Mai bine ar fi, daca tot vindem in cantitati mici, sa stam la tarabe in piete, dar acolo nu ai loc de intermediari.” Putinii producatori agricoli din piata de gross se deosebesc de cei cu societati comerciale. Vând un singur produs, de exemplu varza in aceasta perioada, sau inca unul sau doua, dar in cantitati mici. Ceilalti au marfa variata, de la patrunjel la citrice.

„Ajungi in faliment cu piata en-gross”

Legumicultorii cu traditie, care au in fiecare an aceiasi clienti, nu se duc in piata en-gross. „Livram catre gospodariile populatiei, dar vin clientii si iau marfa de la noi. E mai simplu si mai convenabil asa”, arata ing. Silvia Ambarus, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura (SCDL) Bacau. Oamenii stiu ca marfa este de buna calitate si ii prefera altor furnizori. In plus, societatea vinde legume catre un supermarket si catre companiile care au cantine pentru angajati si gradinite: „Avem contract cu «Adriatica», un magazin deschis non-stop si foarte bine organizat, cu Europrod si Agricola International. Nu ne ducem la en-gross, e si complicat si nici nu-i avantajos. Ajungi in faliment cu piata en-gross! Vor sa ia marfa pe nimic apoi dubleaza sau tripleaza pretul”, spune Silvia Ambarus, referindu-se la samsarii care ii astepta, la intrare, pe producatori. In plus, „acolo trebuie sa te duci cu marfa diversificata, arata Grigore Rusti, administrator al societatii legumicole Adonis SRL. Omul vrea sa cumpere si morcov, si telina, de toate. Si ca sa tii un om numai pentru ceapa, nici nu este rentabil!”

Incasarile din taxele de la piata de gros merg de la 8.864 lei in luna ianuarie, la 77.881 in septembrie. Vasilica Busuioc, directorul Administratiei Pietelor, a declarat ca in aceasta perioada sunt cam 15 comercianti cu certificat de producator in piata si 13 societati comerciale.

Deficiente privind etichetarea, provenienta si fiscalitatea!

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ)arata ca cei mai multi dintre agentii economici care vând legume si fructe in piata en-gross sunt autohtoni. „In aceasta piata isi desfasoara activitatea atât producatorii din judet cât si cei din judetele limitrofe, arata Stefan Postolache, directorul DAJ Bacau. Persoanele juridice sunt preponderent din judet si sunt amplasate la intrare si in hala special amenajata.” El afirma ca prezenta unei asemenea piete „este utila mai ales producatorilor agricoli care valorifica in mod direct cantitati mai mari de legume si fructe.” Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor (ISCTPVLF) din cadrul DAJ Bacau face periodic verificari care vizeaza valorificarea legumelor si fructelor in pietele din judet. In 2012, in acest sector au fost date 69 de avertismente si 10 amenzi in valoare de 5.500 de lei si au fost retrase 6 certificate de producator. De asemenea, au fost retrase de la comercializare 1,23 tone de produse. In piata en-gross, inspectorii au constatat ca „in anumite cazuri nu se respecta legislatia privind etichetarea produselor, expunerea la vedere a talonului de identificare, documentele de provenienta.” In timpul actiunilor efectuate de echipe mixte – DAJ Bacau, IPJ Bacau si Garda Financiara – s-au constatat si o serie de deficiente „de natura fiscala”. (Silvia Patrascanu)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014