Parcarea din fata Vivariului este mai aglomerata ca niciodata. Comerciantii de la etajul Pietei Centrale au fost evacuati si mutati cu tarabe cu tot in parcare. Vanzatorii au fost nevoiti sa cumpere corturi pentru a face fata soarelui. Ei sunt suparati pe conducerea si angajatii Administratiei Pietelor, care i-au aruncat aca pe niste caini”, desi contribuie lunar cu sume mari la buget.
Dupa comerciantii de lactate, a venit randul celorlalti vanzatori de la etajul Pietei Centrale sa paraseasca spatiul. Sectorul in care pana la sfarsitul saptamanii trecute s-au vandut flori, legume si cereale a intrat deja in reabilitare. Tarabele au fost mutate in parcarea din fata Vivariului. Comerciantii sunt profund nemultumiti. „Nu s-a amenajat nimic, se plangeau ieri floraresele, in timp ce improvizau aparatori impotriva soarelui. Au fost scoase tarabele afara si ni s-a spus scurt: aDaca nu va convine, plecati acasa!a. Cum sa plecam? Noi nu avem bani pusi deoparte. Traim de azi pe maine”. Doua comerciante cu vechime in piata ne-au declarat ca limbajul utilizat de angajatii Administratiei Pietelor le-a deranjat chiar mai mult decat mutarea. „Noi lucram in piata de 25 de ani. Am schimbat 8 directori. Avem un contract cu administratia, platim bani grei in fiecare luna pentru un petec de masa. Nu este normal sa fim tratati cu dispret.” Sub soarele arzator, florile par pe moarte. Duminica, comerciantii au scos bani din buzunar si au cumparat corturi de gradina. Le-au montat luni dimineata, dar sub rafia incinsa abia se poate respira. La doi pasi de sectorul improvizat pentru flori sufera sub umbrelute comerciantii de seminte, cereale, miere de albine, legume si plante medicinale. Adriana Munteanu si-a confectionat dintr-un ziar un coif si asteapta clientii. „Lumea e invatata sa ne gaseasca sus, in cladirea pietei. O zi-doua, pana se obisnuiesc oamenii cu noi aici, vom suferi la vanzari”.
Singura solutie?
Directorul Administratiei Piteleor, Constantin Curcudel, spune ca mutarea comerciantilor in parcare a fost singura solutie posibila pentru eliberarea spatiului care intra in modernizare. „Comerciantii pot sa spuna ce vor! Eu le-am trimis adrese prin care ii informam ca de la 1 august se sisteaza activitatea la etajul pietei. Nu eram obligat sa le asigur spatiu. Le-am pus, totusi, tarabele in parcare. In rest, este treaba lor sa-si creeze conditii”. Directorul Curcudel da ca termen pentru incheierea lucrarilor jumatatea lunii septembrie. Valoarea proiectului este de 1,7 milioane lei (17 miliarde lei vechi). Ieri, au primit ultimatum pentru mutare si comerciantii de flori care detin chioscuri in hala de la etajul pietei. „Le-am spus sa-si caute loc la tarabe”. Daca pana ieri, floraresele s-au luptat doar cu soarele, de azi incepe batalia pentru taraba.Scris de Doina Mincu